Милионен протест заля френските улици в четвъртия ден от демонстрациите

...
Милионен протест заля френските улици в четвъртия ден от демонстрациите
Коментари Харесай

Сълзотворен газ и сблъсъци във Франция на милионен протест срещу пенсионната реформа

Милионен митинг заля френските улици в четвъртия ден от демонстрациите против пенсионната промяна на Макрон. По данни на полицията в събота са протестирали 963 000 французи, а съгласно уредниците те са били 2,5 милиона души, оповестява телевизионният канал " FRANCE 24 ". Стигна се до конфликти и приложимост на сълзотворен газ против стачкуващите.
Още по темата
Полицията във Франция през днешния ден бе на крайник поради четвъртия ден на общонационални демонстрации против проектите на президента Еманюел Макрон да реформира пенсионната система в страната, заяви Асошиейтед прес.

По време на безредиците бе разпален пожар на централен бул. в Париж, до момента в който полицията разпръскваше тълпата протестиращи. Парижката полиция заяви, че е арестуван един човек за владеене на огнестрелно оръжие, както и няколко други за вандализъм.

Някои стачкуващи даже минаха през Площада на републиката в Париж със своите фамилии и носеха плакати с прочувствени надписи. " Не желая родителите ми да умрат по време на работа ", гласеше един от тях, който бе държан от младеж.

Стотици хиляди протестиращи имаше и по улиците на Ница, Марсилия, Тулуза, Нант и други градове с вярата, че по този метод ще продължат да оказват напън върху държавното управление, с цел да отстъпи.

Демонстрациите привлякоха младежи и други съперници на препоръчаните пенсионни промени, които не съумяха да участват на предходните три дни на митинги, извършени през делничните дни.

Този път обаче стачките на железопътните служащи не съпътстваха демонстрациите, което разреши придвижването на влаковете и метрото в Париж. Въпреки това непредвидена стачка на ръководителите на полети докара до анулация на половината от полетите този следобяд до и от второто по величина парижко летище " Орли ".

В столицата някои служащи и студенти, които желаеха да изразят несъгласието си, взеха първото си присъединяване в митингите поради запълнения си график през делничните дни.

 Снимка: БТА

" Често чуваме, че сме прекомерно млади, с цел да се интересуваме от това, само че с възходящата инфлация, внезапното повишаване на електрическата енергия, тази промяна ще се отрази на фамилиите ни ", съобщи 18-годишната Елиза Хадад. " Това е първото ми присъединяване на демонстрациите, защото не можах да участвам поради университета. Важно е гласът на родителите и студентите да бъде чут ", добави тя, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през седмицата френските законодатели започнаха бурни диспути по законопроекта за пенсиите, който планува увеличение на минималната пенсионна възраст за приемане на цялостна държавна пенсия от 62 на 64 години.

Франция има най-ниска минимална пенсионна възраст от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз - полза, от която, както сочат социологическите изследвания, голямото болшинство от жителите не желаят да се откажат, показва Ройтерс.

Протестите са значим тест както за Макрон, по този начин и за неговите съперници. Правителството, че е решено да прокара предизборното заричане на Макрон за промяна на великодушната пенсионна система на Франция. Макрон споделя, че промяната е " жизненоважна " за обезпечаване на жизнеспособността на пенсионната система, показва Ройтерс.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР