Милион и половина са вече бежанците, напуснали Украйна заради войната

...
Милион и половина са вече бежанците, напуснали Украйна заради войната
Коментари Харесай

Над 1.5 милиона са вече бежанците от Украйна

Милион и половина са към този момент бежанците, напуснали Украйна поради войната там. Това оповестиха от Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, съобщи nova. На 11 ден от началото на рецесията, продължава обстрелът на десетки градове. Кметът на Мариупол предизвести, че градът е изправен пред филантропична рецесия.

Съединени американски щати дадоха обещание 10 милиарда $ военна и филантропична помощ на Украйна. А дипломатическите старания за прекъсване на спора не престават. Израелският министър председател направи изненадващи визити в Москва и Берлин.

В 11-ия ден от съветската инвазия в Украйна продължава обстрелът по доста обитаеми места, а неделният ден стартира още веднъж с писък на сирени. Продължават ударите по обсадения от съветските елементи град Мариупол, който съгласно представители на локалните управляващи се намира на ръба на филантропична злополука. Жителите там нямат ток и вода, храната е на привършване.

Интензивни боеве се водят и в северозападните покрайнини на Киев, към стратегическото летище Гостомел. Съобщава се и за съветски удари по Ирпен - дребен град на двайсетина километра от Киев, където са нанесени тежки вреди на жилищни здания, пътища и мостове.

За следващ път президентът Володимир Зеленски увери украинците, че са удържали на удара и прикани съгражданите си да продължат да се бият.

„ Нашите хора, нашите украинци не отстъпват. Не се предават. Не стопират съпротивата. Те споделят на окупаторите – прибирайте се!”, съобщи той.

Зеленски се обърна на съветски език към хората в следените от сепаратистите територии и ги прикани да не имат вяра на лъжите на Москва.

„ Обръщам се към всички хора във краткотрайно окупираната територия. Към всички, които ни чуват. Чиято памет не е заличена от пропагандата. Чиито очи не са затворени от боязън. Чиято душа не е осакатена от цинизъм. Знам, че доста от вас имат вяра, че Украйна сякаш ви ненавижда. Твърди се, че ще ви нападна. Твърди се, че ще ви унищожи. Сравнете единствено Донецк след 8 години война и Харков след 8 дни война. Те ни убиват. Убиват деца”, добави той.

След проваленото през вчерашния ден преустановяване на огъня в Мариупол, през днешния ден би трябвало да стартира нов опит за евакуация на цивилните от града.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР