Милиардерите в Китай станаха свидетели как богатството им се топи

...
Милиардерите в Китай станаха свидетели как богатството им се топи
Коментари Харесай

Богатството на китайските милиардери се топи с рекордни темпове

Милиардерите в Китай станаха очевидци по какъв начин благосъстоянието им се топи с най-бързите темпове от две десетилетия поради войната на Русия в Украйна, ограниченията на Пекин за нулев Коронавирус и падащите фондови пазари в континенталната част и Хонконг. Това излиза наяве от годишната ранглиста на свръхбогатите хора в Китай, представен от Reuters.

Списъкът Hurun Rich, който класира китайците с минимално чисто положение от 5 милиарда юана (692 милиона долара), демонстрира, че единствено 1305 души са минали тази граница през тази година, което е с 11% по-малко от предходната. Общото им благосъстояние се прави оценка на 3.5 трилиона $, или спад от 18%.

Междувременно броят на хората с 10 милиарда $ е намалял с 29 до 56, а броят на милиардерите в долари е понижен с 239 до 946 тази година.

Тази година се следи най-големият спад в листата на богатите Hurun China за последните 24 години “, сподели Рупърт Хугеверф, ръководител и основен откривател на изследователската компания Hurun Report, която сформира листата.

Глобалните стопански вероятности тази година бяха мощно повлияни от войната в Украйна и забавящия се стопански напредък в Китай, който на собствен ред беше влошен от ултрастрогите политики на страната против Коронавирус и продължителната амортизация на парцелите.

Двугодишната регулаторна принуда, която удари най-големите софтуерни имена в Китай, като Alibaba Group и Tencent Holdings, и опасенията, че президентът Си Дзинпин ще пожертва растежа за идеологията си в третия мандат, също натежаха върху доверието на вложителите. Това е повода фондовите пазари в Хонконг и континенталната част на страната да се срутен през последните седмици.

Янг Хюян, бизнесдамата зад Country Garden Holdings Co Ltd, която сходно на доста други китайски бизнесмени се бори с дългови проблеми, означи спад на благосъстоянието си с 15.7 милиарда $, най-големият в листата за 2022 година

Жонг Шаншан, притежаващ компанията за бутилирана вода Nongfu Spring и разработчика на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, заема първо място в листата за втора поредна година, със положение, повишено със 17% до 65 милиарда $.

Основателят на ByteDance Джан Имин, заема второ място, само че благосъстоянието му спада с 28% до 35 милиарда $ заради сриналата се оценка на компанията зад Tik Tok. На трето място е Zeng Yuqun, ръководител на колоса за акумулатори CATL.

Основателят на Tencent Пони Ма регистрира втория максимален спад в благосъстоянието от 14.6 милиарда $ на фона на падащите цени на софтуерните акции, заемайки пето място в листата. Основателят на Alibaba Джак Ма и фамилията му се сринаха с четири места, с цел да бъдат класирани под номер 9.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениЛюбопитно 28 Богатството на китайските милиардери се топи с рекордни темпове Любопитно 716 Какво е Mastodon и може ли да се трансформира в опция на Twitter? Политика 520 Междинните избори могат да трансформират политическия пейзаж в Съединени американски щати Екология 632 Безос и Гейтс насочват $2.4 милиарда към горите и дребните фермери Финанси 10990 Купувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестиция Имоти 6486 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Бюджет и финанси 6442 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Политика 3620 Правителството разгласи немска инвестиция за 1 милиарда евро Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР