Мили деца, за да сте в безопасност, останете възможно най-дълго

...
Мили деца, за да сте в безопасност, останете възможно най-дълго
Коментари Харесай

Елеонора Лилова: Деца, не излизайте навън без да сте го обсъдили с родителите си!


Мили деца, с цел да сте в сигурност, останете допустимо най-дълго време в домовете си. Когато се наложи да излезете на открито, обмислете с родителите или околните си по какъв начин да го извършите ”, се споделя в апел на ръководителя на Държавната организация за протекция на децата доктор Елеонора Лилова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Агенцията разгласява цялостния текст на апела на доктор Елеонора Лилова, ръководител на ДАЗД.

“Мили деца, родители, жители,

Ние всички сме изправени пред огромно тестване, породено ни от нова за света болест – ковид COVID-19. Затова през днешния ден, и в околните месеци, всички ние повече от нормално би трябвало да сме виновни и да съблюдаваме напътствията на Националния действен щаб и министерството на опазването на здравето. Извънредното състояние, което държавното управление разгласи, е с ясната цел да oзапази здравето и живота на всеки един от нас – деца, родители, близки, другари, познати и непознати.

Ето за какво на собствен ред ние, от Държавната организация за протекция на детето, се обръщаме към Вас, водени от убеждението, че здравето ни е от първостепенна значимост и всички имаме отговорността един към различен да се пазим и да успеем да оцелеем пред това предизвикателство.

Мили деца,

За да сте в сигурност, останете допустимо най-дълго време в домовете си. С приятелите и околните си за този интервал елементарно може да се свързвате с телефон или по интернет. Когато се наложи да излезете на открито, обмислете с родителите или околните си по какъв начин да го извършите. Внимавайте с кого и по какъв начин контактувате. Избягвайте срещи с доста на брой хора, тъй като по този начин рискувате някой от тях да е болен и да ви болести.

Ограничете оптимално достъпа си до закрити публични места или такива, в които има скупчване на хора (магазини, превоз, заведения за хранене, детски клубове и др.) Докато трае изключителното състояние в страната и не сте на учебно заведение, може да употребявате това време за потребни за вас неща. Може да опознаете някакво премеждие в интернет, да четете книги, гледате филми, слушате обичаната си музика, да пренаредите стаята си – все неща, които в всекидневието не ви остава доста време поради разнообразни задължения. Не се самонавивайте, че ви е скучно. Използвайте времето си за най-ценното за учениците – умерено да се упражнявате с образователно наличие. Вече има доста забавни електронни запаси с тази цел. Така ще ви минава бързо времето вкъщи със развлечение, а и ще подобрите или затвърдите триумфа си в учебно заведение по-късно. Голяма част от учителите ще приготвят особено за вас онлайн материали и това ще разнообрази методите на учене и опита ви.

Когато по нужда излезете на открито, минавайте по открити места, само че наложително където няма доста хора. В създалата се обстановка, в която никой не е застрахован и може да се болести, би било добре да избягвате физическия контакт при среща с вашите другари, съученици и/или други хора (ръкостискане, прегръщане, близко другарство лице до лице). Ако някой човек кашля или има температура (може да забележите зачервяване на лицето или влажни очи), то безусловно преустановете контакт с него и се отдалечете допустимо най-далече. Когато се завърнете в учебно заведение, спазвайте напътствията и ограниченията, които ще ви дадат на място. Днес не е нужно да се вършим на „ герои “, тъй като със здравето смешка не трябва.

Спазвайте висока персонална хигиена. Често измивайте ръцете си дълготрайно със сапун. При контакти с повърхности най-добре използвайте антибактериални кърпички и дезинфектанти, само че най-добре избягвайте да пипате доста повърхности. Слушайте препоръките на родителите и хората, които се грижат за вас, колкото и да не ви се желае, тъй като те ви мислят положителното и желаят да ви предпазят от вероятни рискове.

Уважаеми родители и близки на децата,

Ние, родителите, сме устроени по този начин, че постоянно първата ни мисъл е да не се случи нещо неприятно на детето ни и постоянно подценяваме личната си сигурност. В изискванията на тази зараза обаче ще би трябвало да мислим, с изключение на за най-милото ни, и за нас, и за средата, която да осигурим на фамилиите си. Дисциплинирането и образецът би трябвало да идва от нас към децата ни. Затова както ние пазим себе си, по този начин децата ни ще ни подражават и ще се научат да се пазят. При минимум подозрение за утежняване на здравето на някого от фамилията, той би трябвало да остане вкъщи и да получи нужната здравна помощ, преди да се усложни положението му или да навреди на близките. Не бива да подценяваме никакъв симптом или да сме самонадеяни, че на нас няма да ни се случи нищо неприятно.

Добре е всички да се следим едни други дали сме проветрили стаята, дали сме измили ръцете си, съблюдаваме ли нужната отдалеченост посред ни, а едно от значимите неща е да не изпадаме в суматоха. Човешкият организъм е мощен, само че страха, напрежението и негативните страсти могат да намалят или разрушат имунитета ни.

Вярвам, че разсъдъка и интелекта ни ще ни изведат от тази рецесия. Вярвам, че положителното и обичта един към различен ще ни сплотят. Животът ни учи да се сплотяваме и дружно да ставаме по-силни от тестванията, които ни сервира.

Благодаря Ви за вниманието и разбирането на отговорността, която всеки от нас носи, с цел да отбрани живота на децата, своя живот и живота на всеки един към нас!

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР