Милан се нуждаеше от това, колкото фабрика за кондоми се

...
Милан се нуждаеше от това, колкото фабрика за кондоми се
Коментари Харесай

Новите скандали около Донарума вредят на всички замесени

Милан се нуждаеше от това, колкото фабрика за кондоми се нуждае от таралеж.

Отборът сега е 7-ми в Серия А, на 11 точки (14 при победа на Рома в отсрочения мач) от зона ШЛ на таблицата. УЕФА още не е оповестила дали ще даде на клуба право да взе участие в евротурнирите следващата година и в случай че не го стори (шансовете за това са големи), ще наложи съглашение, което би лимитирало харчовете за нови играчи и може би би донесло също санкция и други рестрикции.

После иде ред на обстановката към собствеността. Клубът интензивно търси и нови вложители, и нова банка, която да рефинансира чудовищния заем, чийто падеж е през октомври следващата година. И в случай че това не е задоволително, отново се стигна до скандал към най-ценния актив от състава – 18-годишния вратар Джанлуиджи Донарума.

Адвокатите на свръхталантливия вратар документално се обърнаха към клуба с изказванието, че удължението на контракта му, подписано това лято, е станало под напън и въздействието на стрес. Ако отнесат случая до арбитраж (и спечелят), контрактът ще престане да е в действие и Джиджо ще бъде свободен сътрудник през юни. Нещо повече: оказа се, че неустойката по клаузата за анулиране в новия контракт – 70 млн. евро при класиране на Милан за ШЛ и 40 млн. при некласиране – в действителност по този начин и не е била записана в италианската Професионална футболна лига.

С други думи, обстановката може да бъде разказана като „ великански хаос”, с цел да не използваме една по-непристойна дума. Тъй че по какъв начин стигнахме дотук?



Приказката стартира доскоро повече от една година. Направилият своя дебют на 16 години за Милан и няколко месеца по-късно за мъжкия народен тим на Италия Донарума тогава още играеше с първичния си младежки договор с годишна заплата от към 50 000 евро. „ И росонери”, естествено, натискаха да му дадат нов контракт, тъй като този изтичаше през юни 2018 година. Заради несигурността към клуба обаче (Ли Йонхон най-после въпреки всичко реализира покупката на Милан за 740 млн. евро, само че след платения депозит дваж изтърва крайния период за превеждането на цялата сума) сътрудникът на играча – Мино Райола, отсрочи договарянията с ясното схващане, че колкото повече клиентът му се приближава до статута си на „ Босман”, толкоз по-силна става позицията му.

Нещата толкоз загрубяха, че през юни (въпреки че в това време Ли взе контрола над клуба с помощта на мегазаем от Елиът Мениджмънт) Райола стигна до такава степен да отсече, че Донарума няма да преподпише. Това накара някои от тифозите да нарекат някогашния си любим „ Доларума”, а шведските последователи на отбора го засипаха с подправени доларови банкноти по време на европейското състезание за младежи до-21.

Месец по-късно, през юли, до договорка въпреки всичко се стигна, откакто Милан стори всичко допустимо да убеди гения и неговото семейство. Джиджо преподписа за още четири години до 2021-ва, като получи голямо нарастване на заплатата до към 12 млн. евро бруто, а по-големият му брат Антонио (също вратар) също преподписа като свободен сътрудник против към 2 млн. евро годишно. Добави се и гореспоменатата уговорка за анулиране. И тук нещата избуяха в две разнообразни направления.



Първата визира самата уговорка. Поради аргументи, за които можем единствено да спекулираме, тя по този начин и не бе записана и няма законово деяние в границите на Италия, въпреки че важи в страните под юрисдикцията на ФИФА, стига да са съгласни и двете страни. Това значи, най-малко на доктрина, че клаузата може да бъде задействана от задграничен клуб.

Според един добре осведомен с тази материя състезателен юрист, сходна договорка би била доста комплицирана и изпълнена с въпросителни, изключително откакто няма общоприета норма за сходни клаузи в италианската спортна юриспруденция, за разлика да вземем за пример от Испания, където договорката за Неймар се случи доста бързо.

Според разпоредбите в Италия сходни клаузи би трябвало да се записват от клуба в избран период. Ако това не се случи, играчът или неговите представители могат да го сторят. В случая с Донарума никоя от двете страни не направи регистрацията на клаузата, евентуално тъй като всяка от тях е сметнала това за свое преимущество.

Второ значимо нещо е, че представителите на вратаря се свързаха с Милан много пъти в края на септември т.г., с цел да се жалват от оказания от клуба напън към играча да преподпише. Милан отговори с публично изказване, в което се споделя, че Донарума е значим състезателен и стопански актив с договора си до 2021 година и разговорът с него постоянно е „ позитивен” и „ отворен”.



Райола може да апелира в арбитражен арбитражен съд в опит да анулира контракта и младежът да стане свободен сътрудник през юни следващата година. Според професора по право и арбитър в Спортния трибунал Фабио Юдика задачата е сложна, защото играчът е този, който ще би трябвало да потвърждава, че е бил притиснат. Тази опция обаче въпреки всичко не предвещава нищо положително за Милан.

Това един от най-важните ти играчи (и най-ценният ти актив) да заплашва да те съди и да те упреква в практикуване на напън за преподписване не оказва помощ за чистотата на имиджа ти. Особено в миг когато търсиш трескаво вложители и се опитваш да убедиш органа по Финансов клубен надзор на УЕФА, че имаш постоянен проект за бъдещето.

Затова и не е изненадващо, че Донарума към този момент е свързван с клубове от ранга на Реал Мадрид и Пари Сен Жермен, на които би им пристигнало дюшеш вземането на подобен талантлив млад вратар. Най-поразителното обаче е това, че той би бил склонен да попадне в месомелачката на медиите и почитателите за повторно толкоз скоро след юнските събития.



Не познавам Донарума персонално. Може пък той да е с ледена кръв и индиферентен, само че поради реакциите му през юни и тази седмица, когато трябваше да бъде утешаван от Леонардо Бонучи, е мъчно човек да си показа, че е желал да преживее още веднъж това изтезание и понасянето на етикета „ лаком злодей”. Феновете всекидневно най-после прощават… въпреки че не всеки път не помнят. Следващите месеци обаче дават обещание да са бурни за младока, а това не е положително за Милан на игрището.

После е ред и на финансовия аспект. Ако е отглеждан вярно, Джиджо става актив за може би към 100 млн. евро. За задачата обаче би трябвало да бъде държан благополучен и спокоен, което може да се случи единствено със постоянен Милан, движещ се задоволително бързо в вярната посока. Точно в този момент ситуацията не е такова.

Що се отнася до Райола, той си работи в нормалния жанр – суперагент, който е подготвен да води война за своите клиенти: от Златан Ибрахимович до Ромелу Лукаку, от Пол Погба до Марко Верати. Няма смисъл човек да вини него или методите му, още повече че клубовете с удоволствие го търсят за съдружник, когато им е необходим да им докара състезател или голяма трансферна сума.

Милан си заплаща цената за протаканата промяна на собствеността и за неуспеха си в преподписването на контракта надалеч по-рано. Тъй че на какво може да се надява? Освен в случай че не се получи неочаквана смяна на желанието на момчето (немного евентуално, само че не и невероятно поради това какви странни птици са футболистите), най-хубавият излаз наподобява  приемане на тлъста сума. Защо ли? Защото не е в най-хубавия интерес на Райола да не унижава повече Милан. Все отново по някое време може да изиска още веднъж да върти бизнес с клуба.

Клаузата с наказателна клауза от 40 млн. евро при некласиране на „ и росонери” за Шампионската лига служи единствено за насочна точка на този стадий. Даден заинтригуван покупател, който е наясно с желанието на Донарума да отиде в неговите редици, може да предложи малко от горната страна, да вземем за пример 50-60 млн. евро, и да избегне гледането под лупа на договорката от ФИФА и правосъдните разправии. На това разчита Райола и може би е и най-хубавият сюжет за Милан.

При всяко състояние това е последното нещо, от което клубът се нуждаеше тъкмо в този момент.
Габриеле Маркоти, ESPN
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР