Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се

...
Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се
Коментари Харесай

Влиятелен акционер в ЧЕЗ се обяви против сделката в България

Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се разгласи твърдо срещу продажбата на българския бизнес на компанията на " Инерком България ". Шнобр стори това в изявление на вестника на чешкия министър председател Андрей Бабиш - " Лидове вести ".

Шнобр е безапелационен, че ЧЕЗ не може да се замесва в продажба на активи, посредством която биха се легализирали мръсни пари, още повече в случай че става въпрос за финансови потоци, свързани с Paradise Papers (бел. ред. - става въпрос за информацията, че в договорката е намесен грузинецът Паата Гамгоинешвили, който има наличие в България - той беше притежател на мол " Парадайс " и е член на борда на шефовете на компания " Булреал " АД, притежател на стоков базар " Илиянци " ) и то в миг, в който Съединени американски щати обмисля нови наказания против Русия. Той счита да притегли още от миноритарните акционери в ЧЕЗ и да желае дружно с тях пояснение от управлението на компанията – на каква база е изработен изборът на " Инерком България ". И показва, че през януари управлението на ЧЕЗ първо спряло ненадейно всевъзможни договаряния за продажба на българския бизнес, а по-късно излязла новината за контракта с " Инерком България ". Отделно в този момент чешкият министър председател приказва по какъв начин договорката е непрозрачна – за какво, пита Шнобр и продължава с въпросите – няма ли ръб на шефовете, надзор?

" Изглежда, че " Инерком България " прекомерно бързо хвърли кърпата, откакто Бойко Борисов изиска българската страна да влезе в договорката. Защо – може единствено да се спекулира. Разбираемо е обаче за какво българската страна желае да има надзор над българския бизнес на ЧЕЗ ", съобщи миноритарният акционер. Той задава и въпросът по какъв начин " Инерком България " ще прави бизнес в страна, чийто министър председател приказва по какъв начин ЧЕЗ си самоорганизира продажба и изкупуване на активи посредством „ приближен човек “ (бел. ред – в действителност вицепремиерът Валери Симеонов стартира тази теза).

Освен това, съгласно Шнобр, управлението на ЧЕЗ в действителност няма дълготрайна позиция по отношение на българския бизнес на компанията. Той вижда като " поредност от мениджърски неточности " обстановката поради която ЧЕЗ е в спор с българските управляващи и се стигна до арбитраж по иск, заведен от чешката компания против България – поради неспособността, съгласно ЧЕЗ, на българската страна да подсигурява устойчива капиталова среда. Именно този арбитраж може да е първопричината за всичко , счита чехът – тъй като най-после може да се окаже, че компенсациите по делото може да са по-големи, в сравнение с е цената, която в този момент се заплаща за българския бизнес на ЧЕЗ.

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР