Михаил Найденов*Двадесет и девети март две хиляди двадесет и четвърта

...
Михаил Найденов*Двадесет и девети март две хиляди двадесет и четвърта
Коментари Харесай

20 години от завръщането на България в Европа

Михаил Найденов*

Двадесет и девети март две хиляди двадесет и четвърта година - двадесет години от завръщането на България в Европа.

Именно тъй като през 2004 година България сполучливо осъществя своя стратегически цивилизационен избор през днешния ден ние сме неотделима част от Европейски Съюз и от фамилията на цивилизованите страни.

Членството в НАТО ни дава сигурността, която е нужна за естественото икономическо развиване и основава условия за разцвет.

България в този момент е част от най-мощния съюз за групова защита в света и това е нашата най-сигурна гаранция, че сме надеждно предпазени срещу всякаква експанзия.
Същевременно, това не би трябвало да ни прави самодоволни. Членството в НАТО значи и отговорности. На първо място ние сме длъжни да градим съвременна и мощна войска. Тук през миналите десетилетия, поради политическо късогледство на стратегическо равнище на ръководство, страната ни пропусна доста благоприятни условия. Членството в Алианса обаче в същото време ни обезпечава и по този начин удобната среда, в която да осъществяваме нови благоприятни условия, тъй че идващото десетилетие да бъде изключително градивно за българската защита в НАТО и Европейски Съюз.

В радикално променената среда на дълготрайна неустановеност България би трябвало да бъде хъб на непоклатимост на Алианса в Черно море, а не " съветска врата " към Балканите. От това зависи дали ще бъдем естествена правова и просперираща европейска страна или периферна страна в сивата зона, с още едно изгубено потомство.

Ето по тази причина през днешния ден е времето, когато би трябвало да дадем всичко допустимо, с цел да подкрепим Украйна да победи съветския агресор. От изхода на тази война зависи и нашето бъдеще. И това на децата ни.

Ние решаваме какви ще бъдат идващите 10 години.

Десет пропуснати или 10 златни години!?

*Михаил Найден е член на Атлантическия съвет на България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР