Михаил Михайлов, председател на PMI Bulgaria Chapter, разказва за първите

...
Михаил Михайлов, председател на PMI Bulgaria Chapter, разказва за първите
Коментари Харесай

Управлението на проекти e в основата на всеки бизнес, проектните мениджъри заслужават признание

Михаил Михайлов, ръководител на PMI Bulgaria Chapter, споделя за първите български награди за ръководство на планове – Bulgarian PM Awards 2021.  През юни 2021 година следва да се организира първата по рода си гала в България, която ще отличи експертите и техните достижения в областта на Project Management. Конкурсът се провежда от PMI Bulgaria Chapter, а крайният период за подаване на поръчки е 31 март.

- Г-н Михайлов, разкажете ни малко повече за състезанието Bulgarian PM Awards 2021.

- Конкурсът е с изключително огромна значителност за нас като организация, само че и за всички експерти в областта на ръководството на планове в България, изключително в тази невиждана за всички нас година. За първи път в страната ще бъде проведен подобен огромен конкурс и задачата му е да покаже както все по-важната роля на специалността Project Manager (Ръководител на проекти), по този начин и да награди сполучливите образци за ръководство на планове през миналата година. 

Наградите са разграничени в 9 категории, измежду които план в частния или държавния бранш, план, осъществен по европейска стратегия, Project Management Office, Project Manager на годината (изгряваща звезда или експерт с потвърден опит), Startup проект; CSR план и план в отговор на COVID-19.

Вече получихме над 42 номинации от повече от 25 организации и това, което виждам е много впечатляващо. За всички нас 2020 година беше извънредно сложна и някои от плановете, които ще се борят за премия в състезанието, демонстрират че нашата общественост е извънредно изобретателна и съумява да откри метод, посредством който да изведе организацията си до триумф, даже и във времена на рецесия. 

- Казвате, че специалността Project Manager придобива все по-голямо значение за бизнеса. С какво тази роля е толкоз скъпа в една организация?

- PMI Bulgaria Chapter съществува в България от 2009 година и виждам, че с всяка минала година нашите членове нарастват. Броят на сертифицираните ръководители на планове също. Това демонстрира, че значимостта на специалността и нуждата от експерти се усилва. Това е по този начин, тъй като бизнесът изисква бързи и качествени резултати, реализирани с все по-квалифицирани фрагменти, които да ръководят планове по избрани стандарти.

Професията е необятно спектърна и стратегическа – дали ще се внедрява нова система в организацията, дали ще се строи нов офис на компанията или пък ще се създаде проект за прекосяване в режим на отдалечена работа във времена на пандемия, са все образци за планове, които ръководителите на планове извършват по избрана методология. 

- Може ли една организация да си разреши да няма началник на план?

- Да, може и има доста такива образци, най-вече в по-малките организации, само че това си има своята цена. Там плановете също се случват, въпросът е по какъв начин. Често с огромна доза  безредица,  неразбираеми цели и не положително обмисляне, с по-голям риск от загуби, пропуснати изгоди и влизане в преразходи. Допълнителната цена, която фирмите заплащат умишлено или не, когато не употребяват експерти ръководители на планове, е  още демотивация и текучество на чиновници с капацитет. А също по този начин понижаване на качеството на продуктите и услугите. Тези фактори  могат съществено да повлияят на репутацията на компанията, да доведат до пропуснати изгоди, изгубен или неосъществен пазарен дял.

Според статистиката и изследванията в международен мащаб, които PMI годишно прави на световно равнище, реализацията на проектите  варира  необятно, според от вида и зрелостта на компанията. Успеваемостта на плановете варира сред 5-10% при започващи и новаторски компании, опериращи с доста лимитирани запаси и огромна доза риск, до над 70% в зрели организации, последващи професионални практики за ръководство на планове.

Един експерт със документ и познания за водене на план би обезпечил осъществяване на стратегическите цели на компанията в период с потребление на правилна методология и нужните запаси.

- Къде седи България на картата на плановия мениджмънт?

- България дава чудесни благоприятни условия за експертите в тази сфера, тъй като от нашата страна редица международни колоси ръководят своите интернационалните бизнеси и се доверяват на български ръководители на планове. А те са в действителност надеждни експерти, виждам това освен по кандидатурите им за нашите награди, само че и от общуването ми с тях през годините.

Ние като организация поддържаме тези експерти, като им оказваме помощ да се развиват и да стават все по-добри. През последните години нашата организация е провела десетки събития за ръководство на планове, включително и редица сертификационни курсове, в които сплотяваме ръководителите на планове от всевъзможни сфери. Смея да настоявам, че сме основали работеща общественост. Организацията на първите български награди за ръководство на планове е разумна стъпка в тази посока – да отдадем нужното самопризнание на българската Project Management общественост.

- Какво реализира PMI България през миналата година и какво още ви следва, с изключение на провеждането премиите?

- Наградите са нещо, което планираме да осъществяваме от доста време, тъй като имаме вяра, че българската професионална проджект мениджмънт общественост има потребност от повече видимост и самопризнание. Радвам се, че  именно в тази предизвикателна година поставихме началото. Изборът на “Мениджър ” за медиен сътрудник за нас не е е инцидентен. Знаем какъв брой обичаи и сполучливи издания има списанието зад тила си за награждаване на висши български мениджъри, изпълнителни шефове и притежатели на компании.

Друг план, в който вложихме доста старания на интернационално равнище, бе построяването на връзка сред корпоративното ръководство на планове и предприемачеството. Ние твърдо имаме вяра, че ръководителите на планове са същински вътрешни бизнесмени (intrapreneurs) в една организация, даже когато организацията е зряла и одобрена, поради смяната, която всеки един план носи със себе и която би трябвало да бъде ръководена с подобаващите лидерски и информационни умения.  В допълнение, адаптирахме методологията за ръководство на предприемачески планове, с която бизнесмените могат да бъдат още по-ефикасни и ефикасни и да оцелеят дълги години на пазара, а за какво не и да го завземат? Тази методология беше преведена на български и скоро ще е налична за родните бизнесмени и startup запалянковци. Направихме и няколко семинара на тази тематика и планираме да развиваме това направление и за в бъдеще.

И последно, само че не на последно място – нашият обичаен професионален конгрес – Project Management Summit, който поради пандемията и неизвестността, тази година ще се случи през есента в онлайн или хибриден формат. Последната конференция, която организирахме онлайн преди през 2019 година, беше същински възторг. Тя беше оповестена за най-голямата, проведена от европейски клон на Project Management Institute с към 900 участници и разпродадени билети един  месец преди събитието. Физическите събития са нашата пристрастеност и нямаме самообладание да можем да се събираме с нашите другари и сътрудници от общността и да отпразнуваме специалността, която с горделивост и пристрастеност упражняваме всеки ден и която ни оказва помощ да сме същински сполучливи, както в професионален, по този начин и в  персонален проект.

* Bulgarian PM Awards 2021 се организира с поддръжката на Telelink Business Services, Telelink Infra Services, Cargotec и VIDA Wine & Spirits Boutique.

Заявка за присъединяване в състезанието може да извършите
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР