Михаил Иванов е роден в 1866 година година в град

...
Михаил Иванов е роден в 1866 година година в град
Коментари Харесай

Роден е Михаил Иванов, български лекар

Михаил Иванов е роден в 1866 година година в град Прилеп, тогава в Османската империя. Учи в родния си град. В 1880 година напуща Македония и отпътува за България, къдато приключва VI клас на I софийска мъжка гимназия. В 1891 година приключва медицина в Цюрихския университет. Връща се в България и работи като боен доктор до 1892 година. Специализира в Германия при Роберт Кох.
Връща се в София в края на 1893 година и основава и оглавява Бактериологическия институт, който управлява с дребни спирания до пенсионирането си през 1920 година. В 1896 година отпътува за Париж, където учи бактериология в Пастьоровия институт при Иля Мечников и Емил Ру. След това урежда своя бактериологическа лаборатория.
 Основан е град Рига – днешната столица на Латвия Основан е град Рига – днешната столица на Латвия
Рига (на латвийски: Rīga, МФА:[riːɡa]) е столицата на Латвия и основен търговски, културен, промишлен и финансов център на страната....
Редактира списанията „ Медицински прогрес “ (1900 - 1902) и „ Български доктор “ (1905 - 1915 и 1921 - 1924). От 1909 до 1912 година е член на Върховния медицински съвет, а в 1924 година, малко преди гибелта си, е назначен за негов ръководител. По време на Балканската война е с огромни заслуги за предотвратяване на популацията от холера и петнист тиф - устройва преносима лаборатория за проучване на заболели от инфекциозни болести. Служи като епидемиолог в Първа обособена войска. Произвежда за пръв път в България противодифтериен серум. През Първата международна война е шеф на бактеорологичен институт и провежда производството на противохолерна ваксина, с която се доставя Действащата войска. Открил вибрион, наименуван на неговото име – Vibrio Ivanovi[2]. За оценки и заслуги през войната е награден с медал „ Свети Александър “. 
Член е на Македонския теоретичен институт. Умира в 1924 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР