Михаил Горбачов е роден в семейство на селяни на 2

...
Михаил Горбачов е роден в семейство на селяни на 2
Коментари Харесай

Михаил Горбачов е избран за първия президент на СССР

Михаил Горбачов е роден в семейство на селяни на 2 март 1931 година в с. Приволное, покрай Ставропол. Има тежко детство по време на тоталитарния режим на Сталин – баба му и дядо му са били депортирани за това, че били „ кулаци “. Въпреки това младият Горбачов е бил отличник на класа. След като приключва учебно заведение, интензивно оказва помощ на татко си в работата му в колхоза и е награден с медал „ Червено знаме на труда “. Отличието му помога да влезе в Московския държавен университет, където приключва компетентност „ Право “. Докато живее в Москва, се среща с бъдещата си брачна половинка Раиса. Сключват брак през септември 1953 година и се реалокират в Ставропол през 1955 година
Горбачов влиза в Комунистическа партия на Съветския съюз през 1952 година на 21 година През 1966 година приключва и „ Аграрна стопанска система “ във върховен селскостопански институт. Същевременно развива и политическа кариера – в началото в границите на Ленинския комсомол, а по-късно – и в Комунистическа партия на Съветския съюз. През 1966 година става първи секретар на Ставрополския градски комитет на партията, а през 1970 година – на Ставрополския крайком (краеви комитет) на партията. През 1971 година е определен и за член на Централния комитет (ЦК) на КПСС; през 1979 – за кандидат-член, а след 1980 година и за член на висшето руско управление – Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. Там получава поддръжката на Юрий Андропов, началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз след гибелта на Брежнев.
След гибелта на Константин Черненко, по предложение на външния министър Андрей Громико, на 11 март 1985 година Михаил Горбачов е определен за общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз. Той става първият партиен водач, роден след Великата октомврийска социалистическа гражданска война от 1917 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР