Михаил Фридман, собственик на многомилиардно състояние, беше задържан в Лондон.

...
Михаил Фридман, собственик на многомилиардно състояние, беше задържан в Лондон.
Коментари Харесай

Проблемите на Фридман в Лондон ще станат урок за руския бизнес

Михаил Фридман, притежател на многомилиардно положение, беше арестуван в Лондон. Базираният във Англия предприемач беше освободен под гаранция, само че остават въпроси. Фридман, който е под западните наказания от пролетта и загуби забележителна част от положението си, все пак живее и прави бизнес отвън Русия. Какъв сигнал изпраща Западът на притежателите на съветски капитал?

„ Западните страни първо лишиха яхти, вили, коли и самолети от съветски предприемачи, а в този момент самите тях ги арестуват “, сподели ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин по адрес на „ страдалците, напуснали родината си “.

Той напомни думите, изречени преди 20 години от президента Владимир Путин: всеки, който държи активи в чужбина, " ще се нагълта с прахуляк, тичайки по съдилища " и ще се пробва да размрази иззетите си средства. Тези думи се оказаха оракулски, акцентира Володин.

Според източник на ТАСС, съсобственикът и началник на надзорния съвет на “Алфа Груп ”, притежател на положение от 11,8 милиарда $ (според “Форбс ”), е бил арестуван заради съмнения в нарушение на наложените против него наказания. По-късно стана известно, че Фридман е освободен под гаранция. Самият предприемач увери, че при него „ всичко е наред “.

Фридман, който има съветско и израелско поданство, и преди е имал проблеми с английските управляващи. Още през 2015 година, когато предприемачът стана гражданин на Англия (човек, който живее повече от 183 дни в една данъчна година), държавното управление имаше подозрения по отношение на законността на притежаването на енергийната компания “Деа ”, която беше добита от Фридман и неговите бизнес сътрудник Херман Хан.

През февруари тази година, още преди началото на съветската специфична интервенция в Украйна, Англия сътвори правна рамка за наказания, която да разреши да се замразят активите на съветския бизнес и да се конфискува имуществото на тези бизнесмени, които са се натурализирали във Англия. По това време Фридман беше непрекъснато в топ 20 на богаташите, живеещи в страната.

През 2016 година съсобственикът на “Алфа Груп ” закупи имението “Атлън Хаус ” в лондонския квартал “Хайгейт ” за 65 милиона лири. Фридман живя там даже след глобите на Европейски Съюз против него.

Санкциите на Европейски Съюз против притежателите на “Алфа Груп ” Фридман и неговия бизнес сътрудник Пьотр Авен бяха наложени на 28 февруари, единствено четири дни след началото на СВО. Тогава финансистите оповестиха отдръпването си от борда на шефовете на “Алфа Банк ”. Напоследък персоналният капитал на Фридман видимо понижа - през 2019 година Forbes регистрира положение от 15 милиарда $, само че в този момент се прави оценка на малко по-малко от 12 милиарда. Но съдейки по сегашния случай, предприемачът продължава да върти бизнес от Лондон.

„ Имаме работа с типична инерция на мисленето “, разяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро на плана Сонар-2050. “Човекът е живял 30 години в условия, при които доста въпроси се решаваха безусловно с едно тракване. Той просто не разбра, че времената се менят ”, добавя той.

Като цяло, съгласно специалиста, тези бизнесмени, които работят в действителния бранш на стопанската система, по-лесно се приспособяват към изменящите се действителности, за разлика от банковия бранш.

„ Реалните активи по някакъв метод ги заземяват, поддържат връзка с родината им “, счита Лизан. “Тези, които са свързани с банковия бранш или търговията на дребно, демонстрираха огромна пасивност на мислене. Въпреки обстоятелството, че хората имат милиарди, те не постоянно имат време да проследят смяната на главните стадии в международната политика, нямат време да се реорганизират ”, добавя специалистът.

„ Ясно е, че по този начин нареченото свещено право на частна благосъстоятелност не съществува на Запад. Политическата система ви разрешава да се наслаждавате на собствеността, в това число на големите благосъстояния. Ако не ви харесва, могат да ви вземат всичко. Случаят на Фридман ясно демонстрира, че Западът към този момент е решил по собствен метод ориста на съветските огромни предприемачи “, споделя икономистът Василий Колташов.

Според него доста от тях рискуват да изгубят всичко. В края на краищата, ние приказваме за тези, „ чиито благосъстояния са направени през 90-те години и легитимността на придобиването на тези благосъстояния е под огромен въпрос “.

„ Всички тези хора явно са очаквали, че ще изнесат обилни средства на Запад - и по този начин ще бъдат предпазени от съветския закон. Но те в този момент се убедиха че на Запад въобще няма закон. Ако бъде взето политическо решение по това, което там считат за съветски предприемачи, тогава е невероятно да се предложи каквато и да е отбрана “, акцентира Колташов.

„ Можете да си спомните по какъв начин се разори Борис Березовски, бидейки на Запад. Евгений Чичваркин, който изнесе доста пари от Русия, също най-после банкрутира, изгубил парите си някъде по пътя “, означи специалистът, наблягайки, че “мнозина могат да бъдат оскубани с времето ”.

Създавайки казус под формата на изземване на огромна благосъстоятелност от един човек, западните управляващи могат просто да вземат самобитна „ комисионна “ от други предприемачи за опазване на капитала им, счита Колташов. Като се имат поради неотдавнашните изказвания на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за вероятното прекачване на замразените съветски активи в Европейски Съюз към Украйна, може да се означи, че на Запад в действителност стана доста мъчно да се резервират средствата, изключително паричните.

„ Западът не се интересува доста от личните си закони “, обобщава специалистът. “При предпочитание всевъзможни средства - пари, скъпи бумаги, недвижими парцели на съветски жители - всичко може да бъде запорирано. От руснаците може да се изисква да потвърдят законността на придобиването на средства. Ако това доказателство се смята за ненапълно или незадоволително, тогава те могат просто да бъдат замразени и конфискувани ”, добавя той.

„ На образеца на Фридман, останалите би трябвало да се научат, че парите би трябвало да се влагат в Русия, а не да се изтеглят кой знае къде. И никога не трябва да имат вяра на „ благите хора “, които усмихнати ги убеждават, че ги считат за равни. Не, не ги считат - и Фридман го усети на собствен тил ”, счита Лизан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР