Миграцията, преселението и движението са обединяващите ключови думи за спектаклите

...
Миграцията, преселението и движението са обединяващите ключови думи за спектаклите
Коментари Харесай

`Мовименто/Вариации` и `Дом за овце и сънища`: два спектакъла за миграцията

Миграцията, преселението и придвижването са сплотяващите основни думи за спектаклите „ Мовименто/Вариации “ и „ Дом за овце и сънища “.

Режисьорската работа на Гергана Димитрова, авторското присъединяване на Здрава Каменова, както и музиката на Павел Терзийски са другите свързващи детайли.

Гергана Димитрова е режисьор, драматург и преводач. Завършва „ Културология “ в СУ „ Св. Климент Охридски “, „ Театрална постановка “ в НАТФИЗ и в берлинското театрално учебно заведение „ Ернст Буш ”. Тя е създател и артистичен шеф на Организация за модерно различно изкуство и просвета „ 36 маймуни “. Гергана основава 23 театрални представления, създател и съавтор е на 5 пиеси, 3 акомодации, няколко публикации за спектакъл и драматургия. Превежда 23 нови пиеси от немски на български език. През 2007 година, взаимно с „ 36 маймуни “, слага началото на платформата ПроТекст. Носител е на театралната премия „ Икар “ 2012 за най-хубав режисьор и за най-хубава пиеса (за „ Праехидно “, по текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова).

„ Дом за овце и сънища “ имаше министър председатели в Берлин, Цюрих и София. През месец март спектакълът ще се играе в границите на „ Софийския сценичен салон “ ( 25 март, 19:30 ч., Нов спектакъл ). По време на салона са представяни всички номинирани представления на театралните награди „ Икар “. „ Дом за овце и сънища “ има две номинации в категориите: Водеща женска роля за Здрава Каменова и Музика за Павел Терзийски.

Спектакълът е част от плана „ Къщи, населявани от духове " или Haunted Houses – мултинационална копродукция за неосъществимата концепция за чиста нация. В началото на 20 век и след Първата международна война историята е белязана от процеси на принудително прогонване на огромни маси от население и етническо пречистване на райони. Целта е ясно да се съобщи, че новоформираните национални страни са чисти и хомогенни, до момента в който единствено век обратно същите територии са били мултиетнически. Това е и повода за зародилите спорове и войни сред страните от Балканите в интервала 1912–1923 година, довели до подписване на контракти, регулиращи „ обмена на популацията " сред воюващите страни като средство за успокояване. До каква степен оказва въздействие над нас тази заблуда за мислена хомогенна общественост?

Театрални компании от София, Атина и Истанбул употребяват документални източници, с цел да проследят историческите талази на преселения в интервала сред 1912–1923 година, връщайки изоставените къщи и техните поданици още веднъж към живот. Близо година екипите изследват и разменят хрумвания. В резултат те развиват три театрални продукции, които бяха показани на фестивала „ Война и мир " в Берлин. Представленията са основани в три разнообразни града, само че са свързани между тях. Заедно те разкриват какъв брой плашещо сродни са днешните политически апели за непорочност и единение на нацията по отношение на тези от близкото минало.

Автор и реализатор: Здрава Каменова 

Режисьор: Гергана Димитрова
Музика онлайн: Павел Терзийски
Видео онлайн и костюм: Никола Налбантов
Асистент-режисьор: Олга Кочанова
Пространствено решение - Наташа декор Щайгер
Продуценти: европейската мрежа „ Undernational Affairs ", Център за просвета и спор „ Червената къща ", спектакъл „ Максим Горки "., студио Я



С три дати през април ( 02, 03, 04 април, 19:30 ч., ДНК – пространство за актуален танц и пърформанс) ще се играе „ Мовименто/Вариации “ (Пет миниатюри и едно изявление на тематика движение). В режисьорския си план Гергана Димитрова кани пет авторки с друга народност в неприсъствен диалог, който осмисля миграционните процеси през днешния ден като тип придвижване на тела, артикули, услуги, информация, пари, души, мисли, фантазии, вируси, нужди.

Този самобитен разговор сплотява гласовете на Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания) и известната българска хореографка и изпълнителка Галина Борисова. През разнообразни подходи са тематизирани разнородни части от динамичността на съвременността.

Представлението е концентрирано върху мисленето за придвижването като хореография, като естествена и житейска потребност; за придвижването, опълчено на статичното; за придвижването като разпространяване на хрумвания, за цифровата динамичност, за #MeToo, за Илън Мъск; за придвижването на пазари и естествени ресурси; за неизменимото придвижване към смъртта; за софтуерното развиване, даже за придвижването из космоса.

концепция и идея: Гергана Димитрова

създатели: Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания), изявление с Галина Борисова
сценография, костюми и видео: Елена Шопова
музика: Павел Терзийски
асистент-режисьор: Олга Иванова
фотограф: Здравко Йончев

С присъединяване на: Елена Димитрова, Красимира Кузманова-Кокран, Тони Карабашев
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР