Мигрантски натиск, гонки, жертви, игра на стражари и апаши. По

...
Мигрантски натиск, гонки, жертви, игра на стражари и апаши. По
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Има редица проблеми с нелегалната миграция, които трябва да се решат на европейско ниво

Мигрантски напън, гонки, жертви, игра на стражари и апаши. По какъв метод България може да се оправи с световен проблем като незаконната миграция? Приоритетен ли е въпросът за миграционната политика на страната ти? С какво се характеризира сходна нова гъвкава и мрежова престъпност и по какъв начин може да бъде спряна? Разговаряме в утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " с Тихомир Безлов – основен специалист " Национална сигурност “ в Центъра за проучване на демокрацията.

Г-н Безлов, може ли България да овладее обстановката? Виждаме всички какво се случва – случай след случай с мигранти.  

Да, последните 2 седмици по този начин изглеждаха нещата. България сама надали би могла да реши казуса. Първо, би трябвало да има договореност със съседите, на първо място Турция и в по-малка степен Сърбия, само че Сърбия е също доста значима страна. И несъмнено има редица проблеми с незаконната миграция, които би трябвало да се решат на европейско равнище, на равнището на страните в Европейския съюз. Виждаме, че апропо произшествия стават и в прилежащите ни, в страните, които са входни точки за миграцията. Примерно в Италия имаше разрушен транспортен съд.  

Да, през вчерашния ден.  

Казаха, че ще има може би над 100 индивида умряли. Така че за жалост вълната, която стартира 2022 година, продължава. Сега, какво може България да направи – това, което прави усещане, е, че през последните 2 седмици има сякаш афганистанска вълна. Тя изглеждаше сякаш затихнала в края на 2022 година, съвсем нямаше афганистанци, които да влизат през България поради турската политика. Сега виждаме един нов доста огромен поток. Турция депортира доста интензивно афганистански бежанци. Вероятно тези, които са заседнали в Турция, се пробват бързо да изоставен страната, употребявайки обстановката след земетресението. Ако погледнем данните тази година по отношение на предходната, имаме публично към 40% по-малко регистрирани мигранти от началото на годината до предпоследната седмица на февруари. И по-късно, това, което виждаме в границите на 2 седмици имаме внезапен скок – за последните седмици са 150 индивида.

Другото неприятно нещо, което се вижда от данните, че има доста огромен растеж на излаз на хората без регистрации, на всеки мигрант, който е хванат в България, би трябвало да му се вземе биометрия. Това демонстрира, че към 75% от мигрантите, които са залавяни на западна граница, на излаз към Сърбия или на северна граница с Румъния, са без регистрации, което е проблем. И нормално почти половината не се залавят, толкоз огромен % незаловени е проблем. Така че обстановката още веднъж явно се изостря около проблемите в Турция със земетресението и заради топлото време тази пролет.  

Да, тъй като прогнозирахме, че около зимата нещата ще утихнат, само че както виждаме…  



Ако погледнете пък предходните, студените дни на февруари, тогава имахме по десетина индивида седмично. Но това е предстоящо, в смисъл това го знаем от 2013 година, откогато стартира мигрантската вълна, нормално зимата има доста малко противозаконни мигранти, по-късно пролетта и лятото и късна есен има, лятото потокът е максимален.  

Да. Г-н Безлов, във ваши медийни изяви твърдите, че България е станала атрактивна като престъпен пазар на мигранти. С какво страната ни е толкоз примамлива?  



Очевидно сега елементарно се минава през българската граница. Това, което се случи за разлика от 2015 година, към този момент има доста непознати жители, които вземат участие през транспортите, най-малко лятото имаше. Сега това, което виждаме, е много по-различна обстановката – на първо място български уредници, български водачи. 

Да, български престъпни групи.  

Да. Лятото имаше македонци и сърби, украинци, поляци имаше, западноевропейци даже. Така че това, което в България се случи, се беше случило към този момент в Гърция. Например доста непознати жители, които са свързани с разнообразни престъпни мрежи през днешния ден, не приказваме единствено за каналджийски престъпни действия, вземат участие в този развой. Той по принцип се прави оценка като доста нискорисков, тъй като залавянето в случай че примерно вие сте водач с 50 мигранта, присъдата ви е условна – санкционира се със съглашение съгласно закона. Законът е много щадящ по ред аргументи. Условна присъда, надлежно приходите, които може да получите в тази, да кажем в тежкия случай със задушените мигранти, стана ясно, че уредникът има към 1000 $, т.е. той от един камион е направил 50 000 $, и това, че имал е дълъг опит с това.  

Можем да кажем, че това е една нова по-гъвкава скица, система за мрежова престъпност?  

Част от проблемите с мигрантите е, че първо, тя е много комплицирана. Най-горните етажи са непознати жители от съответната етническа група – афганистанците провеждат афганистанци, сирийците – сирийци, мароканците – мароканци.

Т.е. най-отговорите за процеса, хората, които вършат организацията на най-високо равнище, са чужденци, т.е. те са доста мъчно налични за полицейските служби. След това имате уредниците, които даже те започнаха да са чужденци, виждаме има апропо и българи, хората, които превеждат през самата граница, хората, които карат са към този момент доста смесени. Т.е. вие имате доста непознати жители, които е доста мъчно, нямате данни за тях, надлежно доста мъчно може да им се противодейства. Освен другият огромен проблем е методът, по който се провеждат през приложенията, които са криптирани и полицията мъчно може да се опълчи на тези нови информационни средства. И другото нещо, което е, нормално тези мрежи не са устойчиви. Един човек вози, идната група го заменят с различен, един извежда, един приема, настанява, обезпечава престоя, храната и спането на мигрантите, на идната група е различен. Т.е. е доста гъвкаво. Не са такива обичайните проведени престъпни групи, в които си има 5-6 участника, работят дълго време дружно, надлежно има закон, който нападна проведени престъпни структури. Тук се имаме едни непрекъснато сменящи се участници и обстановката е много по-сложна за противодействието към тях.  

Г-н Безлов, предпочитан ли е въпросът за миграционната политика на страната ни? Как работи страната в тази посока, виждате ли нещо да се прави? Ето през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев изиска от специфичните служби цялата информация за трафика на мигранти у нас.

Първо би трябвало да си отговорим на въпроса дали би трябвало да е предпочитан, тъй като ветото на Австрия беше като аргументът беше, че Австрия е получила 110 000 противозаконни имигранти за 2022 година, като забележете, Австрия не граничи с нешенгенска страна, т.е. с цел да минете в Австрия, в оня миг би трябвало да преминете през шенгенска Словения или Италия, или Унгария. Т.е. не приказваме за страните от западната част, като Германия или Швейцария. Същевременно няма регистрации на противозаконни мигранти в Словения и в Унгария имате някакво нищожно количество. България както се споделя е входна точка, само че на целия път, по който тези мигранти минават, имаме да кажем 18 000 регистрирани, хванати мигранти за 2022 година, зад нас на практика никой не прави старания.

Сърбия стартира да взема дейности, като мигрантите взеха да се стрелят по унгарската граница, а в Словния имате примерно 20 арестувани, нещо такова. Така че доста страни просто остават мигрантите да минават през техните територии, и поражда въпросът в случай че ние сме солидарни с Европейския съюз, да, би трябвало да създадем доста по-големи старания, само че от позиция на България, на нейния бюджет, на проблемите, които страната има, за нея мигрантите не са проблем, те не остават в България.  

Не остават, обаче основават напрежение в нашата страна.  



Да, поражда напрежения, основават престъпни структури и така нататък, само че нали, в случай че вие ги третирате примерно като Сърбия или като Словения, евентуално няма да имате сходни произшествия на тези, които имахме 4 или 5 починали полицейски чиновници. Така че от една страна ние би трябвало да пазим европейските граници, въпреки това казусът с нашата взаимност, че ние би трябвало да отделим едни обилни финансови, човешки запаси, и в това отношение сами.  

В предходен диалог вие ми казахте, че страната е редно да потърси подпомагане от " Фронтекс “ и европейски средства за справяне с мигрантския напън.  



Големият проблем с " Фронтекс “ е, че те имат доста строги регулации, знаете, техният шеф подаде оставка поради обвиняване, че не пречи на гръцките гранични служители на реда да отблъскват мигранти. Проблемът с " Фронтекс “ е, че в доста връзки би трябвало да стопират мигранти, които са на българска територия. Т.е. класическият български модел отблъсква – вие като стигнете граничната ограда и се опитате да я минете, ще ви попречат, само че по формулировка не би трябвало да ви пречат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР