Миенето на ръцете е най-ефективният начин за отстраняване на бактериите,

...
Миенето на ръцете е най-ефективният начин за отстраняване на бактериите,
Коментари Харесай

Публичните сешоари за ръце – бактериални бомби


Миенето на ръцете е най-ефективният метод за премахване на бактериите, с които влизаме в допир непрестанно. Оказва се обаче, че хигиенизиращият резултат се губи съвсем незабавно, когато употребяваме сешоар за ръце , изключително на публични места и изключително когато той работи с мощна и

гореща бликам въздух.

Проучване на екип от университет в Кънектикът, Съединени американски щати, демонстрира, че публичните изсушители за ръце са самобитни бактериални бомби, изстрелващи огромни количества микроби към ръцете ни с всяко прилагане. Това не всеки път са рискови или патогенни микроорганизми , само че рискът от попадане и на такива върху почистените ни ръце е реалност.

Поставянето на автоматизирани сешоар и за ръце на публични места се практикува все по-масово като дейно природосъобразно средство за понижаване използването на хартия и съкращаване количеството на отпадните артикули. Оказва се обаче, че във връзка с хигиенизиращия резултат сешоарите за ръце съществено отстъпват на ретро методите за подсушаване на ръцете.

Данните на американските учени са събрани посредством непосредствено следене съществуването на бактерии на разнообразни публични места в Съединени американски щати. Установено е, че влажната среда, горещият въздух от сешоарите за ръце и мощната му бликам предопределят бурния напредък на бактериални колонии по цялата повърхнина на устройството и лесното им разпространяване на огромно разстояние. При всеки допир на ръцете с тези устройства е налице риск от преместване на огромни количества бактерии върху тях.

Заключението на учените е, че сешоарите за ръце са измежду най-големите източници на бактериално замърсяване на публични места.

Свързани публикации.. Опасни ли са при поемане спиралите против комари? 0 Скритата загадка на бебешките патета за вана 0 Разбиха мита за 5-те секунди при изпусната на пода храна 0

По-конкретното разглеждане на събраната информация оказва помощ за откриване на най-замърсяващите и най-хигиеничните способи за подсушаване на ръцете на обществени места. Данните сочат, че хората, които употребяват мулти-джет сешоари за ръце , работещи с доста бурна бликам вид ураган, имат към 5 пъти повече бактерии по ръцете си спрямо хората, които употребяват сешоари, работещи с парещ въздух. Най-чисти остават ръцете на хората, които ги подсушават с хартиени кърпички – бактериите, останали по ръцете в този случай, са към 30 пъти по-малко, в сравнение с след прилагане на автоматизирани сешоари за ръце.

Проучването

потвърждава, че миенето на ръцете остава най-ефикасният хигиеничен способ, само че резултатът от него зависи в доста огромна степен и от метода, по който ги сушим.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР