Миди Дяволски нокът, приготвени на тиган, вече е любимата ни

...
Миди Дяволски нокът, приготвени на тиган, вече е любимата ни
Коментари Харесай

Миди Дяволски нокът на тиган

Миди Дяволски нокът, приготвени на тиган, към този момент е обичаната ни рецепта, обвързвана с морски блага

Необходими Продукти

● миди - 500 г пресни Дяволски нокът
● зехтин - към 50 мл
● едра сол - люспеста за поръсване
● черен пипер - на усет
● лимони - 1 бр.

Начин на подготвяне

Както всички пясъчни миди, по този начин и дяволският нокът съдържа много пясък в черупката си и в случай че не се почисти добре, има риск да трансформира нашето плато от деликатес в нещо много неприятно. Затова значима първа стъпка е да помогнем на мидите да изхвърлят пясъка, който съдържат. За тази цел има 3 метода.

Единият е да ги оставим в морска вода за към 3 часа, този вид е неосъществим за тези, които живеят надалеч от морето.

Втори метод - заливаме с вода и слагаме морска сол, най-малко 1 с.л. с връхче на 500 мл вода. Престояват 3 часа, като водата се сменя 3 пъти през този интервал. Пясъкът се утаява на дъното.

Трети вид е да се залеят с към 500 мл газирана вода и да се оставят в ледник още веднъж 2-3 часа.

Почистените от пясък миди се измиват добре и подсушават.

Зехтинът се загрява на мощен огън, само че без да позволявате да стартира да пуши доста, тъй като става нездравословен по този метод. Ръсва се щедро едра люспеста сол и от горната страна се подреждат на разстояние една от друга мидите. Ако тиганът не ги побира всичките, по-добре ги пригответе на два пъти.

Пекат се 1-2 минути и се обръщат за още минутка. Зависи от това какъв брой са огромни и дебели - може да се стигне и до 2-3 минути, само че не повече. Не прекалявайте с готвенето им, тъй като биха станали жилави и твърди.

Поръсват се с малко лимонен сок, зехтин, още люспеста сол и черен пипер на усет и се сервират незабавно, гарнирани с късчета лимон.

Това е базисна рецепта и защото тези миди сами по себе си са доста вкусни, нямат потребност от спомагателни мощни аромати, които да ги засенчват. Добра композиция обаче се получава, в случай че към тях сложите и малко чесън и магданоз на паста.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР