Мейн Куун е най-едрата от всички породи котки, отглеждани от

...
Мейн Куун е най-едрата от всички породи котки, отглеждани от
Коментари Харесай

Мейн Куун

Мейн Куун е най-едрата от всички породи котки, отглеждани от индивида. Красивият американски колос няма по какъв начин да не направи усещане освен с размерите си, само че и с хубостта си.

История на Мейн Куун

Мейн Куун е една от гордостите на американците. Смята се, че тази порода се е появила преди 150 години. Мейн Куун е известна и с друго име - мейнска енотова котка. Според американска легенда първата Мейн Куун се появила след любовта на котка и енот и по тази причина представителите на породата имат пухкава опашка на линии. Според друга легенда Мейн Куун се е появила след кръстосване на домашна котка с рис, поради което котките от тази порода имат присъщите за риса снопчета косми на ушите. Но в случай че оставим настрани легендите, действителността демонстрира, че прародителите на Мейн Куун са били част от дивата природа на Северна Америка.

Според една от легендите за това по какъв начин Мейн Куун са се появили в Северна Америка те били докарани с транспортен съд от Франция, откъдето били откраднати от самата кралица Мария-Антоанета. Тя била известна почитателка на великански котки. Преди 150 години селекционери са почнали работа по усъвършенстването на външния тип на породата и резултатът е красива гигантска котка с доста дълга четина. Дотогава енотовидната мейнска котка се употребила най-много с цел да унищожава гризачите във фермите на американците.

Мейн Куунът са станали известни в целия свят освен поради атрактивния си външен тип, а и тъй като тези луксозни колоси са толкоз доброжелателни, че не демонстрират експанзия нито към хора, нито към домашни животни. Те са подобаващи за фамилии със напълно дребни деца, защото котките от породата Мейн Куун оставят хлапетата да вършат с тях каквото си желаят, без да демонстрират експанзия, даже когато децата прекалят с игрите си. При селекционирането на тази порода се е обръщало внимание най-много на това котките да не са нападателни. Причината се крие във обстоятелството, че в случай че котка с такива размери прояви експанзия, изключително към дете, резултатът може да е доста противен.

Стандарт на Мейн Куун

Котките от породата Мейн Куун доближават до 40 сантиметра височина, а дължината на тялото им дружно с опашката доближава до 135 сантиметра. Теглото на по-едрите екземпляри от породата може да доближи до 18 кг. Мейн Куун са с доста едри мускулести крака, добре развъртян гръден панер и доста дълга четина. Дължината на козината на котките от породата Мейн Куун варира от 7 до 15 сантиметра. Лапите на Мейн Куун са доста огромни, сред пръстите има снопчета четина. Заради едрите си крака Мейн Куун върви по този начин, че походката му припомня за походката на лъв. Главата на Мейн Кууне с леко издължена зурла.

Скулите са високо ситуирани. Ушите са остри, огромни и вътре имат мощно окосмяване. На върха на ушите има снопчета косми, присъщи за риса. Козината на котките от породата Мейн Куун е позволена във всички цветове, с изключение на колор пойнт, който е присъщ за сиамските котки - светла четина по тялото и тъмна по ушите, лапите и опашката. Шоколадовият Мейн Куун също не дава отговор на стандартите на породата, както и по този начин нареченият канелен - с пясъчно кафеникав цвят на козината. Опашката на Мейн Куун е доста дълга и е цялата покрита с пухкава четина. Тя е необятна в основата си, а към края се стеснява.

 Котенца Мейн Куун

Грижи за Мейн Куун

Най-голямата грижа за котките от породата Мейн Куун се показва в разресването на гъстата им дълга четина. Ако не разресвате козината на Мейн Куун постоянно, тя ще се сплъсти, което ще се отрази на външния тип на красивата котка. Мейн Куун ще се усеща прелестно, в случай че живее в къща с двор, тъй като ще има задоволително място за бягане и игри. Въпреки че наподобяват тромави, котките от породата Мейн Куун са доста преносими и имат потребност от свободно място, с цел да тичат и да поддържат мускулатурата си във форма.

Мейн Куун е издържливо животно и може да живее на открито през зимата, стига да му осигурите топла уютна къщурка, където да се крие от вятъра и снега. Мейн Куун в никакъв случай няма да напусне двора, в който живее, даже да е по време на любовния интервал. Тези красиви котки следват стопанина си на всички места като куче и даже могат да прекалят в това отношение. Те се приспособяват към характера на стопанина си - в случай че той е спокоен и не демонстрира сериозна двигателна интензивност, те с часове ще лежат на бюрото му, до момента в който работи, или на дивана с него. Но в случай че той е деен физически, те с наслада ще играят и ще тичат с него, изключително в случай че това става в дворно място.

Котките от породата Мейн Куун са толкоз кротки, че могат да бъдат извеждани на открито с нагръдник като куче. Единственият проблем е, че могат да провокират експанзията в домашни или улични кучета. Можете да къпете котката от породата Мейн Куун, без да се притеснявате, че това ще ви сътвори непотребни главоболия. Мейн Куун доста обича да е във вана и да бъде сапунисвана и поливана с вода. Все отново не би трябвало да прекалявате с къпането, с цел да не увредите козината на красивия си любим - задоволително е това да става два-три пъти в годината.

Обучение на Мейн Куун

Котката от породата Мейн Куун е извънредно мъдро животно. Тя схваща какво желае от нея стопанинът ѝ даже единствено по интонацията му. Паметта на котките от породата Мейн Куун е пословична и те могат да запомнят доста команди. Това са отзивчиви колоси, които на драго сърце ще извършват командите, с цел да зарадват стопанина си. В това отношение те се съпоставят с по-интелигентните породи домашни кучета. Има представители на породата Мейн Куун, които могат да схванат какво се желае от тях единствено като наблюдават жестовете на стопанина си.

Хранене на Мейн Куун

Котките от породата Мейн Куун могат да бъдат хранени както със суха храна или консерви, по този начин и с натурални артикули. Ако сте се ориентирали към меню, което се състои от натурални артикули, би трябвало да знаете, че на котките от тази порода не би трябвало да се дава риба. Препоръчва се да се хранят с пилешко и телешко месо, което е било сварено или опечено. Допустимо е един път седмично на Мейн Куун да се дават сварени дреболийки. Можете да давате на Мейн Куун кисело мляко и извара, жълтък от твърдо сварено яйце, цели сварени пъдпъдъчи яйца, сурови и сварени зеленчуци. Препопъчва се да се добавя менюто на Мейн Куун с витамини и минерали, с цел да се развива котката вярно. Не се позволява хранене на Мейн Куун със сладки, солени, пикантни, пържени и мазни храни.

 Американска дългокосместа

Заболявания на Мейн Куун

Мейн Куун е доста издържлива порода, която не страда от доста котешки болести. Но въпреки всичко и тя е обременена генетично с някои заболявания. Това са тазобедрената дисплазия, а също по този начин кардиомиопатията - сърдечно заболяване, което може да е съдбовно за котките. Освен това котките от породата Мейн Куун могат да страдат от спинална недоразвитост, болест която нападна невроните в гръбначния мозък и мускулите на животното. Това води до отнемане от опция за придвижване на котката.

Любопитни обстоятелства за Мейн Куун

Котките от породата Мейн Куун издават звуци, които не са тъкмо като мъркането на останалите котки. Мъркането на Мейн Куун наподобява на музикално осъществяване, защото мелодията му се трансформира непрекъснато.

Интересен факт е, че за разлика от множеството котки Мейн Куун обичат водата и на драго сърце плуват. Любопитно е, че Мейн Куун се развиват доста постепенно. Заради едрия си размер тези котки стават възрастни екземпляри, едвам когато навършат 5 години.

Когато се родят дребните, освен майката, само че и таткото не се отделя от тях. Той се грижи за котенцата и интензивно оказва помощ на котката-майка.

Мейн Куун постоянно са доброжелателни към непознати хора, само че не разрешават да бъдат докосвани от тях, в случай че стопанинът им не ги подкани да са общителни с хора, които не са виждали до момента.

Интересен факт е, че колкото и да са привързани към стопаните си, котките от породата Мейн Куун не обичат да ги подвигат във въздуха или да ги поставят в скут. Те избират да седят или да лежат наоколо до стопанина си, с цел да се усещат сигурни поради наличието му.

Недостатъци на Мейн Куун

Единственият минус на Мейн Куун са грижите за козината му, които лишават доста време. Но измежду притежателите на Мейн Куун е публикувана една смешка - че най-големият минус на Мейн Кууне, че щом си вземеш една котка от тази порода, незабавно ти се желае да имаш най-малко още една.

Ако и вие мечтаете за тази американска порода котки, вижте тези разгласи мейн куун.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР