Мевлют Чавушоглу Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен

...
Мевлют Чавушоглу Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен
Коментари Харесай

Турция предупреди САЩ, че може да разшири операцията си в Сирия


Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предизвести американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че военната интервенция на Анкара в сирийския регион Африн може да се разшири към прилежащия град Манбидж, съобщи ДПА.

Подобен ход би означавал борба сред Турция и Съединени американски щати, които са съдружници в НАТО. Африн и Манбидж са следени от подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски сили, които Турция счита за терористи.

" Терористите в Манбидж непрекъснато тормозят със пукотевица. Ако Съединени американски щати не могат да ги спрат, ние ще го създадем ", сподели Чавушоглу, представен от турския в. " Хабертюрк ". Той говореше за неотдавнашния си телефонен диалог с Тилърсън.

Турският външен министър съобщи, че изискал неговият американски сътрудник да не бъде представител на кюрдските Сили за отбрана на народа, които управляват Африн.

Чавушоглу сподели, че Съединени американски щати не би трябвало да " застават на страната на терористите ", а да поддържат своя съдружник Турция. " Ако не стоите до нас, не ни стойте на пътя ", съобщи той.

Тръмп ще призове Ердоган за деескалация

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще призове в диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за " деескалация на обстановката " в сирийския регион Африн, съобщи Белият дом по-рано.

" Искаме те (Турция) да пристъпят към деескалация ", сподели говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

" За това ще става дума в диалога, само че не желая да прибързвам. Ще разпространим изказване след диалога сред тях ", съобщи тя.

По думите й се чака Тръмп и Ердоган да беседват по телефона по-късно в сряда.

Държавният департамент съобщи, че Съединени американски щати схващат паниката на Турция по отношение на терористите и Кюрдската работническа партия (ПКК), само че обстановката в Северозападна Сирия би трябвало да се стабилизира.

" Въпреки че ние сме извънредно обезпокоени от дестабилизиращите дейности в Северозападна Сирия, Турция е значим съдружник в НАТО. И изцяло разбираме безпокойството на Турция по отношение на другите терористични организации и ПКК. Обсъждаме с турското държавно управление способи за споразумяване на тези проблеми ", сподели говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Същевременно Съединени американски щати настояха за стабилизиране на ситуацията в Северна Сирия. " Призоваваме Турция да деескалира обстановката ", сподели Науърт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР