Метрото е и пример за иновативни решения в строителството, които

...
Метрото е и пример за иновативни решения в строителството, които
Коментари Харесай

След 4 г. мрежата на метрото на София ще бъде 61 км. Вижте докъде ще стига

Метрото е и образец за новаторски решения в строителството, които са от основно значение за града, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова, визирайки работата на машините за продупчване на тунели. Тя сподели това на конференция в УАСГ, отдадена на 25 години от основаването на столичното метро.
Още по темата
" Сега чакаме машината да продължи по новия сектор, който следва да строим в кв. " Слатина ". В момента строим три километра през регион " Подуяне ", а тази година ще стартира създаване на нови 6 километра през " Слатина ", край зала " София " и София тех парк до Окръжна болница, тъй че до края на годината ще строим към този момент нови 9 километра от метрото ", заяви Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите й по този начин се подсигурява както със стартирало строителство, по този начин и с обезпеченото финансиране, че след четири години мрежата на метрото на София ще бъде 61 километра и над половин милион души на ден ще могат да пътуват с него. С тези два нови сектора делът на метрото в градския превоз ще доближи 50 % от общия дял на публичния превоз. Това значи, че за по-малко от две десетилетия ще сме построили напълно нова транспортна мрежа, съобщи Фандъкова.

 Снимка: БТА

Тя заяви, че се приготвя и план за уголемение на първата метро линия - в западна посока - от метростанция " Люлин " към Софийския околовръстен път и се чака през 2023 година да се завършват процедурите по одобрение на Подробния организационен проект на трасето от бул. " Черни връх " през кварталите " Кръстова вада ", " Витоша, Водноелектрическа централа Симеоново ", до " Студентски град " . По думите на Фандъкова това ще бъде триумф за града, тъй като ще може да бъдат резервирани терените и трасетата за бъдещото развиване на метрото.

 Снимка: БТА

За мен метрото е стратегическият план, който трансформира София в модерна европейска столица и промени живота на софиянци, сподели Фандъкова. Тя посочи, че през последните 15 години Следствен отдел към окръжна прокуратура и " Метрополитен " ЕАД са подготвили и защитили редица планове за разширението му, с цел да може и през днешния ден строителството на метрото да продължава. В този интервал са издигнати 42 километра метро, което е към 80 на 100 от метро мрежата, което съгласно Фандъкова демонстрира реализирана голямата скорост на развиване. Тя подсети, че през 2009 година метрото е имало 8 станции, а в този момент те са 47 и 35 на 100 от пътуванията с градския превоз се поемат от метрото. Защитихме над 2,5 милиарда лв. за строителството на метрото, като от тях 400 млн. лв. са лично общинско финансиране, означи столичният кмет.

Тя посочи, че в интервала 2012 - 2021 година е осъществена най-мащабната стратегия за уголемение на метрото . Свързахме метрото с част от най- огромните жилищни региони, уточни Фандъкова. Тя добави, че са издигнати седем огромни буферни паркинга на станции на метрото, летището е обвързвано с метрото, построени са три интермодални връзки с железопътния превоз, в развой на подготовка е и четвъртата - в кв. " Обеля ".

 Снимка: БТА

По думите на столичния кмет към този момент са изменени навиците за пътешестване в града на над 350 000 души на ден , които употребяват метрото.

Столичният кмет посочи, че столичното метро не отстъпва на метрополитените в останалите европейски столици и по дължината си е настигнало някои, а даже е задминало други инфраструктурни уреди.

 Снимка: БТА

През 2021 година завършихме цялостната мрежа от три диаметъра и софийското метро предложи нови изгоди за града, уточни Фандъкова, измежду които регистрира понижението на нездравословните излъчвания с 90 000 тона годишно и с 25 на 100 трафика в регионите, през които метрото минава.

 Снимка: БТА

В рамките на форума, по случай 25 години от стартирането на първия сектор на метрото в София , бе валидирана пощенска марка . Тогава то бе с дължина 6,4 км и 5 метростанции, в този момент е 52 км с 47 метростанции. Днес в 16.00 часа в метростанция Орлов мост и " Софийски университет " ще бъде открита галерия, отдадена на 25-ата годишнина.

 Снимка: БТА

Вечерта във Военния клуб на бул. " Цар Освободител " ще бъдат отличени изявени проектанти, строители и хора, работили за построяването и употребата на метрото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР