Метеоритният поток Персеиди озари небесата по целия свят и зарадва

...
Метеоритният поток Персеиди озари небесата по целия свят и зарадва
Коментари Харесай

Небесен спектакъл: Метеоритният поток Персеиди озарява небето

Метеоритният поток Персеиди озари небесата по целия свят и зарадва всички хора, които с наслада следиха десетките падащи звезди. Пикът на небесното събитие можеше да се следи в нощта на 12 против 13 август, написа BBC News.

Персеидите са един от най-големите метеорни дъждове, които можем да следим. Той се появява всяка година в края на лятото, когато Земята се движи през полета от парчета, оставени от кометата Суифт-Тътъл (109P/Swift-Tuttle). Феноменът носи до 100 метеора на час.

Той разясни, че се чака слаба геомагнитна стихия, която ще се усети само от свръхчувствителните хора

Когато отломките попаднат в земната атмосфера, те изгарят. Това води до появяването в небето на ярки светкавици, известни като падащи звезди, които могат да се видят с просто око.

 Метеоритният поток Персеиди озарява небето Снимка: Reuters

Метеорите, които могат да бъдат с размер на песъчинка или на грахово зърно, реминават през земната атмосфера със скорост от към 215 000 км/ч. Пламтящите парчета не съставляват никаква заплаха за хората и не нанасят материални вреди, разяснява BBC News.

Вчера можеха да се виждат до 90 на час

Този метеоритен поток се смята за едно от най-ефектните астрономически събития, тъй като за в небето над Земята безусловно се изсипват стотици ярки метеори. Нарича се Персеиди, тъй като наподобява по този начин, че метеорите се „ изсипват “ от съзвездието Персей (кръстено на фигура от гръцката митология).

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР