Метеоритният поток Ориониди ще достигне своя връх този уикенд, когато

...
Метеоритният поток Ориониди ще достигне своя връх този уикенд, когато
Коментари Харесай

Този уикенд наблюдаваме най-красивия метеорен поток за годината

Метеоритният поток Ориониди ще доближи своя връх този уикенд, когато Земята пробие поле от прахуляк и парчета, оставени във вътрешната част на Слънчевата система от Халеевата комета, пише MeteoBalkans.

Въпреки че Орионидите са дейни от 26 септември до 22 ноември, най-хубавото време за наблюдаване ще бъде на 21 октомври, когато се чакат към 23 „ падащи звезди “ на час.

Точният пик е в 1 часа сутринта EDT (0500 GMT), като падащите звезди от този приблизително натоварен дъжд удрят земната атмосфера с бързи 66 километра в секунда или към 238 000 км./ч.

Орионидите, които НАСА разказва като един от най-красивите метеорни потоци за годината, могат да се появят на всички места в небето.

Въпреки това наподобява, че те произлизат покрай Бетелгейзе, известната алена гигантска звезда в съзвездието Орион.

Падащи звезди се появяват, когато метеори се търкат в частици въздух, създавайки търкане и топлота, които изпаряват метеорите, с цел да основат ярки светлинни линии по небето.

Тъй като луната е покрай етапа на първата си четвърт, най-тъмните висини ще бъдат след среднощ, откакто луната залезе. Това е идеално, тъй като Орионидите се виждат най-добре в часовете след среднощ, съгласно НАСА. Повече падащи звезди ще се виждат в места с мрачно небе, които можете да идентифицирате благодарение на карта на светлинното замърсяване.

Орионидите са един от двата годишни метеорни потока, породени от Халеевата комета, която последно е била следена във вътрешната слънчева система през 1986 година Другият е метеорният поток Ета Аквариди, чийто пик е всяка година при започване на май.

Сега оттатък Нептун кометата на Халей обикаля към слънцето почти на всеки 76 години, което я прави единствената известна комета с невъоръжено око, която теоретично може да се види два пъти в един човешки живот. След това тя ще се върти към слънцето, преминавайки покрай Земята през 2061 година През ноември и декември гигантската комета ще доближи афелия, най-отдалечената си точка от слънцето, преди да стартира противоположното си пътешестване до вътрешната слънчева система, съгласно EarthSky.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР