Местните власти да имат право с решение да създават "звено

...
Местните власти да имат право с решение да създават "звено
Коментари Харесай

Общински цивилни гвардии вместо МВР

Местните управляващи да имат право с решение да основават "звено за надзор по осъществяването на актове на общинския съвет и на кмета на общината, отнасящи се до запазване на публичния ред, запазване на общинското имущество и организацията на придвижването по пътищата " - такава законова смяна са внесли през днешния ден двама депутати от властта - зам.-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Емил Христов и сътрудника му родолюбец Искрен Веселинов (ВМРО).

Промяната в Закона за локалната власт и локалната администрация се появява, макар обещанията на ръководещите за повишение на потенциала на Министерство на вътрешните работи в общините, където има дефицит на униформени, станали известни като обещанието "полицай във всяко село ", напомня уеб сайтът ClubZ. Предложенията са импортирани и макар съществуващата и в този момент законова опция общините да провеждат своя "Общинска полиция " - по контракт с Министерство на вътрешните работи. От последната алтернатива обаче - излиза наяве от претекстовете към поправката - са се възползвали единствено "по-богати " общини - тъкмо 9 на брой, след които е и София. Причината е, че била скъпа издръжката на тези служители на реда от общинските бюджети, настояват Христов и Веселинов.

Въпросните общински звена, измислени от двамата депутати от болшинството, ще могат да се основават с решение на общинския съвет под формата на общинско дружество или като част от администрацията на общината.

Служителите да минават на курс за образование по стратегия на Министерство на вътрешните работи и да имат право да изискват персонални документи на жителите, да глобяват при нарушавания на локалните правила в описаните случаи и даже да имат право краткотрайно да задържат извършители на място, до момента в който се появи "официалната " полиция, оферират избраниците от ГЕРБ и "Обединени патриоти ".

Общинските чиновници ще могат и да санкционират административно, и да издават наставления за възобновяване на нанесени вреди, макар предхождаща санкция - ако законопроектът бъде признат. Тези цивилни наместници на общината ще могат и да "призовават " жители в служебните си пространства, когато "това е належащо ". Кой и по какъв начин преценя въпросната нужда и какви са критериите за съществуването й - не излиза наяве от препоръчаните текстове.

Вносителите на поправките в закона презюмират, че в случай че предложенията им бъдат признати, новите звена нямало да натоварят повече общинските бюджети - тъй като описаната работа може да се прави от чиновници на съществуващи и в този момент звена по надзор, инспекторати и така нататък Освен това депутатите сами признават в претекстовете си, че даването на процедура на частични полицейски пълномощия на общински чиновници ще облекчи органите на Министерство на вътрешните работи в работата им и последните щели да могат да се съсредоточат върху борбата с битовата престъпност и опиатите. В предложенията е разказано и по какъв начин, в случай че желаят, общините ще продължат да имат право на "Общинска полиция ", чието образуване е разказано в Закона за Министерство на вътрешните работи.

Депутатите имат и нови хрумвания за надзор на придвижването по пътищата. В същия законопроект се предлага да се сътвори опция цивилни чиновници да снимат с камери на пътя и да постановат санкции. Мястото за надзор ще се отбелязва с пътен знак, като е планувано то да бъде обявено и на интернет страницата на общината. Промените плануват основаването на общинска автоматизирана система за надзор на пътя и видеонаблюдение. Освен това концепцията е общините да имат достъп до осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи - с цел да могат да сформират актове. Тези оферти са стимулирани с доста пътнотранспортни катастрофи у нас.

Само преди няколко месеца Народното събрание даде опция на кметовете на общини да подписват контракти с частни охранителни компании с сходни претекстове - за по-добро запазване на публичния ред и на общинската благосъстоятелност. И за тези хрумвания, въпреки и към този момент признати, имаше рецензия, че на практика дублират функционалности с тези на Министерство на вътрешните работи. В момента тази част от Закона за частната охранителна активност е в Конституционния съд - и президентът Румен Радев, и основният прокурор Сотир Цацаров пратиха текстовете за инспекция за противоконституционност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР