Местните жители разчистват след две от най-силните земетресения, сполетели Калифорния

...
Местните жители разчистват след две от най-силните земетресения, сполетели Калифорния
Коментари Харесай

Земетресенията припомниха на калифорнийците да се готвят за "Големия трус"

Местните поданици разчистват след две от най-силните трусове, сполетели Калифорния от десетилетия, а учените предизвестяват, че и двете би трябвало да послужат като предизвестие да се приготвят за " Големия трус ", от който тук хората от дълго време се опасяват.

Калифорния отпуска повече от 16 милиона $ за монтиране на хиляди датчици за засичане на трусове в целия щат, които съгласно чиновници ще дадат на доставчиците на комунални услуги и на влаковете скъпи секунди, в които да преустановят работа преди началото на труса.

Губернатор Гавин Нюсъм съобщи, че е време локалните поданици да свършат това, което се чака от тях - да си сформират направления за евакуация и си подготвят чанти с храна, вода, фенери и други нужни движимости при положение на земетресение.

" Това, почтено казано, е " тревога " за останалите елементи на щата и други места в страната ", сподели в събота Нюсъм на конференция, отдадена на напъните за даване на помощ на един необитаем район, разтресен от няколко трусове едно след друго.

Земетресенията с магнитуд 6.4 в четвъртък и с магнитуд 7.1 в петък бяха с епицентър на 18 километра от дребния необитаем град Риджкрест, ситуиран на към 241 километра от Лос Анджелис.

Земетресенията нанесоха вреди на автомагистрали, провокираха разкъсване на газопроводи, предизвикали пожари в няколко къщи. Според чиновници потърпевши са към 50 къщи в намиращия се наоколо дребен град Трона. Няма починали или съществено ранени, което управляващите отдават на отдалечеността на града, намиращ се в пустинята Мохаве.

" Всеки път, когато преживеем земетресение с магнитуд седем и няма починали, тежко ранени, нито обилни материални вреди, ми се ще да кажа, че това е благословия и знамение ", съобщи през вчерашния ден Андрю Фрийборн, представител на пожарната на окръг Кърн.

 Земетресенията припомниха на калифорнийците да се готвят за
© David Mcnew, Reuters

Сеизмолози обявиха, че при земетресение с сходен магнитуд в огромен град като Сан Франциско, Лос Анджелис или Сан Диего могат да се срутят мостове, здания и пътища, да се стигне до опустошителни пожари поради спиране на газопроводи.

" В Южна Калифорния на всеки две години ще има приблизително по едно земетресение с магнитуд шест. Всъщност изминаха 20 години без такова земетресение, тъй че станахме очевидци на най-спокойните 20 години в историята на Южна Калифорния ", съобщи сеизмологът Луси Джоунс от Калифорнийския софтуерен институт. " Не е евентуално това да продължи в дълготраен проект. Геоложките характерности не престават да се трансформират и би трябвало да чакаме и по-силни земетресения. И когато това се случи покрай хора, ситуацията ще е много по-тежко ", прибавя тя.

Затова има потребност от подготовка, настояват Нюсъм и други. Някои калифорнийци като Грег Месиджиън от Лос Анджелис настояват, че към този момент взимат защитни ограничения. За него земетресението през 1994 година в Нортридж, при което умират 61 души и което предизвиква материални вреди на стойност 15 милиарда $, е било съществено предизвестие. Домът му в долината Сан Фернандо, намирал се тъкмо над разлома, бил съвсем изцяло опустошен.

" Имахме тухлени стени по периметъра и всичките се срутиха. Имаше пукнатини в басейна. Вътре в къщата всички движимости по рафтовете се счупиха. Телевизорите паднаха и се счупиха. Коминът ни се срути. Стените се напукаха.
Със средствата от застраховката за трусове, той направил ремонт.

В неделя пенсионираният преподавател прегледал чантата си за изключителни обстановки и се уверил, че разполага с всичко належащо за идващото земетресение.

Съдържанието на чантата: задоволително вода за една седмица, аварийни обувки и облекла, фенерчета, акумулатори, храна, зарядно за мобилен телефон и храна за кучето. Подготвил си е и маршрут за евакуация, като единият му автомобил е паркиран в гаража, а другият - на алеята, при положение, че гаражът рухне върху автомобила.

Земетресението от 1994 година не е най-опустошителното в Калифорния. Известното земетресение в Сан Франциско от 1906 година лишава живота на 3000 души. При земетресението в Сан Фернандо през 1971 година с епицентър близо до този на земетресението в Нортридж умират 65 души. Земетресението в Лома Приета през 1989 година, наречено земетресението от Световните игри, тъй като удря региона на залива на Сан Франциско, когато Сан Франциско Джайънтс играят третия гейм на Световните игри, лишава живота на 63 души.

Кейти Миреску от Лос Анджелис споделя, че е имала желание да възобнови наличието на чантата си за незабавни обстановки и в този момент има тласък да го направи. Според нея последните трусове са били най-силните, откогато се е преместила в Калифорния през 2000 година

 Земетресенията припомниха на калифорнийците да се готвят за
© David Mcnew, Reuters

" Силата на тези трусове ни накара неотложно да се уверим дали имаме всичко належащо ", споделя тя.
Дизайнерът на артикули за " Сейлсфорс " похарчила 250 $ за всичко - от къмпинг фенери, сигнални ракети и водоустойчив кибрит до неразваляща се храна, йодни таблетки за филтриране на вода и лиофилизирана храна за кучето. Тя принтирала копия на паспорта си и на този на брачна половинка си, а също по този начин на шофьорските им книжки и на застрахователната лавица за трусове.

Някои хора в други щатове също взимат ограничения.

" Когато видя място, сполетяно от две мощни трусове едно след друго, постоянно се запитвам какво следва? Това сигурно ме кара да се притесня за това, което следва, и дали съм готова ", споделя Лаура Сампсън от Палмър, Аляска.

Сампсън си била вкъщи, в града североизток от Анкъридж, през ноември, когато земетресение с магнитуд седем разлюляло региона. Тя твърди, че продължава да се нуждае от по-добър проект за това по какъв начин да се свърже с обичаните си хора след земетресение.

Докато хората се подготвяха, управляващите в селския окръг Кърн поправяха пътища и възстановяваха комуналните услуги. Земетресенията предизвикаха пожари в няколко къщи, прекъсвания на тока, повреди на газопроводи, пукнатини по здания и наводнения в някои къщи, в които имаше повреди на водопровода. Нюсъм съобщи, че вредите възлизат на над 100 милиона $ и сподели, че президентът Доналд Тръмп му се е обадил, с цел да предложи помощ от федералното държавно управление.

Всички пътища, обслужващи Риджкрест (град с население от 28 000 души), бяха обезопасени през вчерашния ден за прекосяване на коли, водата и токът бяха възобновени, а рейсовете на градския превоз ще възобновят работа през днешния ден, съобщи началникът на полицията Джед Маклафлин. Той сподели, че се прави ревизия на къщите за вреди и че всички държавни здания са в редовност.

Служители приканиха няколкостотинте души, пристигнали на среща на общността през вчерашния ден вечерта в Риджкрест, да вземат ограничения, незабавно щом бъде възобновена течащата вода в домовете им, откакто тя спря след двете земетресение, разлюлeли града в четвъртък и петък. Служителите помолиха локалните поданици на траялата два часа среща да преваряват вода най-малко в границите на няколко дни след възобновяване на водоподаването. Кметът Пеги Брийдън съобщи, че два камиона с вода ще дойдат в Реджкрест и разположеното наоколо малко градче Трона.

Няколко души на срещата в общинския център център Кер Макги обявиха, че ще имат потребност от психическа помощ по отношение на претърпяното в резултат на повредите, породени от земетресенията, като да вземем за пример обстоятелството, че е трябвало да спят отвън къщите си. Брийдън сподели на локалните поданици, че са потвърдили твърдостта си. " Аплодисменти за Риджкрест! ", сподели тя на фона на ръкопляскания.

Жителите на разположения в близост град Трона, намиращ се югозападно от Долината на гибелта, оповестиха, че електричеството в града е възобновено, само че към момента в доста домове няма вода и газ. Хората в града с население от близо 2000 души се подредиха на опашка за чиста вода, която бойците от калифорнийската национална армия раздаваха в гимназията в Трона.

" Току-що взех няколко пакета с бутилки с вода за мен и кучето ми ", сподели Джеб Хейлман, който добави, че 40-годишната му къща не е потърпевша от труса.

По думите му, когато в петък почнало земетресението, той бил на 10 етажа над земята, работейки върху бойлер в завода на Сърлс Вали Минералс. " Държах се с всички сили, с цел да оцелея. Беше си огромно люлеене ", споделя той с усмивка.

Тъй като температурите са към 100 градуса по Фаренхайт, Националната армия ще раздава вода ", до момента в който има потребност, сподели сержант Робърт Мадригал.

Служители взеха ограничения поради горещината и хилядите по-слаби вторични земетресения, предстоящи през идващите няколко дни.

Американският геофизически институт съобщи, че има единствено един % късмет за друго земетресение с магнитуд седем или повече през идната седмица и по-голяма опция за трусове с магнитуд шест.
Националната армия изпраща 200 бойци, логистична поддръжка и авиация, съобщи военачалник майор Дейвид Болдуин.

Калифорнийската работа за изключителните обстановки достави походни кревати, вода, храна и охладителни центрове в района, съобщи шефът Марк Гилардучи. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР