Месото заема централно място в българското меню и съществена част

...
Месото заема централно място в българското меню и съществена част
Коментари Харесай

С богат асортимент от месни продукти Lidl дава сигурност и удобство на клиентите си

Месото заема централно място в българското меню и основна част от потребителската кошница. Именно по тази причина клиентите са изключително взискателни по повод качеството на този артикул, неговия генезис и сигурност. Как се подсигурява непрекъснато високото качество на прясното месо в Lidl, освен това всекидневно и с богат подбор, коментира Любен Стойчев, управител " Стоково доставяне " в Лидл България.

Търговската верига предлага над 70 типа прясно пакетирано месо и месни артикули от личните марки на Lidl " Порция прохлада " и " Грил Майстор " , както и селекция от пресни риби със документ от международния водач в контрола на качеството SGS, който подсигурява, че те са създадени при съблюдаване на високи условия за генезис и сигурност.

Високите стандарти за качество на прясно месо от Lidl под личната марка " Порция прохлада " са оценени от потребителите в България с орден за качество QUDAL от без значение изследване на швейцарската организация ICERTIAS (International Certification Association GmbH), извършено измежду 1200 българи през март 2022 година

С навлизането в летния сезон тематиката за качеството на месото става изключително настояща, изключително за феновете на сочните грил специалитети. Как потребителят може да разграничи качественото прясно месо и за какви съставки да следи на етикета, когато го избира?

В Lidl продаваме единствено прясно месо, авансово нарязано и пакетирано, натурално или мариновано. Прясното месо би трябвало да съдържа единствено месо, както и да не е било замразявано. Това, което ни отличава на пазара, е, че над 90% от месото, което продаваме, е опаковано в атмосферна опаковка - газова примес, която не разрешава да се развиват бактерии. Така то остава чисто и при съответните хладилни срокът му на валидност може да е няколко дни. Това дава повече време на клиента за консумация, за разлика от месото на витрина, което би трябвало да се употребява в границите на същия ден, в който е закупено. По този метод клиентът може да си усъвършенства бюджета и да възнамерява по-точно потреблението си, което от особена значимост в изискванията на рецесия. Температурната верига се резервира по целия път по доставка, комисиониране и продажба.

На опаковката на нашето прясно месо се изписва цялата информация, която е нужна на клиента - генезис, производител, партида, грамаж и период на валидност. Прясното месо се познава по разнообразни външни признаци, като прелестен розово-червен цвят, текстура, разтегливост - при натискане с пръст вдлъбнатината в прясното месо ще се възвърне и месото ще одобри същата форма отпреди натискането. Що се отнася до полуфабрикатите или маринованите меса - етикетът дава цялата информация за месото, както и за наличието на подправки и хранителната стойност. При овкусените меса се стремим към ниско до умерено наличие на сол, с цел да може усетът на месото да бъде усетен през другите рецептори. Това е в унисон с политиката ни за рационално хранане - намаляването на солта. Разбира се, усетът на месото доста зависи и от характерностите на самите животни, породата и метода им на хранене. Първи на пазара пуснахме прясна патица и пачи разфасовки, заешко, младо телешко, артикули от премиално говеждо месо, ярешко.

Месото в Lidl е пакетирано и на него има стикер на SGS. Какво значи това, каква информация ни дава той?

Опаковката защищава месото от всякакво външно замърсяване по целия път от производителя до крайния клиент, а стикерът на SGS върху нея - международният водач в контрола на хранителни артикули, е спомагателна гаранция за свежестта, качеството и годността на месото. За нас това е значимо, тъй като при покупката на месо за нашите клиенти е водещо както качеството, по този начин и цената и най-точно казано съотношението сред качество и цена, като при нас те получават най-хубавото против парите си.

Това го потвърди и златният орден QUDAL за най-високо качество на швейцарската организация ICERTIAS след извършеното предходната година изследване измежду потребителите у нас, които се доверяват най доста на прясно пакетираното месо от личните марки месо и риба на Lidl.

Месото е един от най-важните артикули за българина. Какви артикули оферирате в асортимента си?

Ние предлагаме един от най-богатия подбор прясно месо на пазара - непрекъснат, сезонен и акционен, и не стопираме да го обогатяваме и обновяваме. В непрекъснатия ни подбор участват близо 100 продукта от прясно месо, като съвсем половината от тях включват свинско месо. По традиция то е най-предпочитаното за консумация от българина, най-много през зимните месеци. Забелязваме и стабилно увеличение на потреблението на пилешкото, което от птичите меса е най-купуваното. Имаме и най-богатия подбор телешко и говеждо месо, което е третата най-предпочитана група месо. Специално желая да загатна нашите говежди стекове и бургери от Американски Black Angus, както и от Аржентински свободно пасищни животни - те са единствено от висококачествено, узряло говеждо месо (мин. 30 дни) и това се прави оценка от потребителите. Неслучайно продажбите на този артикул са доста положителни, без значение че е в по-високия ценови клас. В Lidl предлагаме най-богатия подбор пуешко месо - една наклонност, която започнахме да постановяваме измежду веригите у нас. То е единствено от женски птици, които се характеризират с по-крехко и висококачествено месо. Агнешкото участва в хладилните ни витрини освен към обичайните празници, - Великден и Гергьовден, само че и още няколко пъти в годината Освен него, акционно най-често в годината предлагаме прясно заешко месо, желано поради своите характерности - богато на протеини, с ниско наличие на мазнини и калории, богато на витамини и микроелементи.

Независимо от покачващите се борсови цени на месото през последната една година, ние се стремим да предлагаме на клиентите оптималното съответствие сред цена и качество и да запазим преимуществото в интерес на клиента. Често точно месото е обект на нападателни акции, високи ценови понижения, тъй като нерядко извършването на покупки на месото предопределя от кое място ще се набави и останалата част от потребителската кошница. Ние рабоим дългсрочно с най-големите снабдители в България и Европа и макар мощния конкурентен напън не опитвам с недоказани снабдители и прекупвачи. Затова и нашият метод в Lidl е да предлагаме на едно място всичко, належащо за ежедневното и седмичното извършване на покупки на клиентите ни, задавайки все по-високи стандарти за това, което ние назоваваме смарт шопинг - да имаш всичко за елементарно, бързо и комфортно извършване на покупки, при ниска цена, високо качество и точно селекциониран подбор.

Да развенчаем един мит за пилешкото месо, а точно, че то е инжектирано с хормони и вода. Какво ще кажете на потребителите, които се тормозят от такава информация?

Lidl предлага единствено натурално и натурално овкусено пилешко месо. Да, на пазара има практики с така наречен тумблиране на пилешкото месо. Това е развой, при който на готовите пилешки разфасовки се инжектира вода, с цел да тежат повече, и/или маринати, тъй че да овкусяват пилето в дълбочина. Като процедура не е нездравословно и постоянно се употребява, с цел да се направи месото по-крехко. При нас такова месо няма. То е натурално и тествано, както от SGS, по този начин и при наложителните одити, извършени от нашия отдел QS - в него няма хормони и антибиотици. Пилетата са отглеждани напълно с вегетарианска храна и във ферми, а не в кафези. Маринованото пилешко месо - за грил, както и цялото пиле, което продаваме изпечено в няколко филиала, са естествено овкусени с натурални подправки - т.е. външно овкусени, без да се нарушава по никакъв метод целостта на тъканта на месото, чрез инжектиране на вода и маринати.

От кои производители се доставя веригата и има ли нещо по-специфично при индустриалния развой?

Работим от години с едни и същи снабдители, които са малцина, само че с които сме построили доверие през годините, и във времето този метод потвърди своята успеваемост. Над 75% от месото, което предлагаме, е от български месопреработвателни предприятия - общо седем, тествани, с построени партньорски връзки. Най-големият ни снабдител е " Месокомбинат Ловеч " - най-големият производител на свинско месо в България, който ни доставя и огромна част от саламите. След него се подреждат " Пилко Разград " - най-големият производител на пилешко месо в България и " Тандем Попово ". Специфичното при нас, че месото, което предлагаме, е нарязано и опаковано в следена среда, като това се случва в предприятията, със съответните машини и техника. При нас качественият надзор на месото стартира още на входа - това значи, че подлагаме от време на време нашите снабдители на строги инспекции, необявени одити, правим регулярни лабораторни изпитвания на продуктите и фокус групи от консуматори.

Освен това, устойчивото коопериране с нашите снабдители им разрешава постоянно да получават нова суровина и бързо да я осъществят. Така и ние подаваме към клиентите си прясно месо с непрекъснато високо качество.

Какво място заема рибата в менюто на българина? И по какво клиентите ви могат да се ориентират, че е качествена?

Въпреки изгодите от рибите и морските блага, за които всички знаем, България се подрежда на едно от последните места в по консумация на глава от популацията - към 7,5 кг. годишно. Все отново следим наклонност на стабилно повишаване на това количество. Отделно от това делът на оборота от риба в нашата верига е по-висок от останалите Lidl страни в Централна и Източна Европа, които са с обичайно по-високо ползване на риба, с изключение единствено на Полша.

Когато купуват риба, потребителите могат елементарно да се ориентират сами дали тя е прясна, като извърнат внимание на очите - те би трябвало да са транспарантни, а хрилете - розови или червени, а не обезцветени или лепкави.

Доста фактори дефинират рибата, която предлагаме. Голяма част от прясната риба в нашите хладилници е гледана в България - това е пъстървата и сьомговата пъстърва. Имаме два български снабдители на риба. Най-големият ни е " Вастон ", който предлага ципура, лаврак, сьомгова пъстърва, скумрия. Освен него, от скоро работим и с " Фишком " от Сливен, откъдето идва никулденският шаран, толстолоб, амур и други. Стремим се да търсим все нови и нови оферти в рибите. Има сезонни типове и такива, които идват отдалече и могат да бъдат единствено замразени. Въпреки сериозните оферти на риба от и отвън Европа, оставаме вернина дългогодишните ни партнцори и купуваме единствено от тествани производители и първични материали. Сьомгата е от Норвегия. Ципурата и лавракът са от Гърция и са сертифицирани с Скумрията също доста се харесва у нас, доставяме я от Гренландия, Дания, Норвегия, Фарьорски острови, като тук се размразява по специфична технология. Независимо от произхода, качеството на риба се следи с одобрените при нас практики.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР