Месеци наред земетресението в Турция от 6 февруари 2023 г.

...
Месеци наред земетресението в Турция от 6 февруари 2023 г.
Коментари Харесай

Защо жертвите при земетресенията в Япония са толкова малко

Месеци наред земетресението в Турция от 6 февруари 2023 година бе една от най-коментираните международни тематики. Вследствие на природното бедствие с магнитуд 7.8 по Рихтер починаха близо 60 хиляди души, което го направи второто най-смъртоносно в света по-късно в Хаити през 2010 година, при което жертвите бяха над 100 хиляди души.
 Турция, земетресението в страната и какъв брой мощно е било то съпоставено с тротил и атомни бомби
Колко тъкмо е било мощно земестресението в Турция

Няколко съпоставения от сеизмолози

В първите часове на новата 2024 година пък централната част на Япония за следващ път бе разлюляна от мощен земен трус, оценен на 7.6 по Рихтер. Щетите и разрушенията са огромни, най-много по инфраструктурата, само че това е изцяло предстоящо при сходен магнитуд. Има обаче една друга, доста по-важна детайлност.

Докато изтичат последните сериозни часове, в които има късмет да се открият още оживели под останките, обявеният брой на жертвите е изненадващо дребен - към 80-90 души. И това няма по какъв начин да не повдигне въпроса какво е по-различното в Япония, че даже сходно мощно земетресение да лишава толкоз малко човешки животи - нещо, което не се случва на никое място друга по света.
 Снимка 648020

Основната причина е, че в Япония опустошителни трусове се случват задоволително постоянно, с цел да станат причина не само за строга регулация и въвеждане на правила и правила, само че и с цел да бъдат хората готови по какъв начин да реагират, с цел да могат да спасят живота си.

Според Reuters, в азиатската страна се случват към 20% от всички трусове с магнитуд над 6, а годишно трусовете, които могат да бъдат усетени от хората, са над 2000.

И всичко това се дължи на характерното географско състояние и придвижването на тектонските плочи на територията. Например на полуостров Ното, който беше най-силно обиден от труса на 1 януари, през последните три години са регистрирани 500 дребни и междинни по мощ земни труса.

Най-големи са вредите върху старите, дървени постройки от преди 1981 година, когато се въвеждат правила за резистентност на трусове, изпълнявани при всеки нов градеж. Именно в региони, в които доминират тези остарели и необезопасени къщи, се регистрира най-голяма смъртност.

Главната смяна е, че основите на постройките се поставят по този начин, че да се люлеят от вибрациите и по този метод да останат устойчиви. Така къщите и блоковете безусловно се огъват, както сме виждали в доста видеа, а след труса може нито един прозорец да не е строшен, нито една стена да не е напукана. И рискът от сриване е най-малък.

На фона на вредите от поредното земетресение си припомняме, че в Япония подготовката за реакция е част от всекидневието на жителите. Тя е мощно застъпена в стратегиите на учениците и студентите и се правят постоянни симулации.
 Снимка 648025

Внедрени са и специфични системи за предизвестие, които могат да сигнализират за трус 30 секунди преди той да се случи. Така всички получават скъпо време, в което да се изтеглят. Дори в жп превоза, които е извънредно развъртян в страната, има инсталирани сеизмични датчици, които провокират прекъсване в цялата страна, гарантирайки сигурността на пасажерите.

А когато се влага задоволително в подготовката, резултатите са на разположение тогава, когато е належащо. Най-важното е, че когато знаеш какво тъкмо би трябвало да направим, суматохата отстъпва на здравия разсъдък, което води до много по-голям късмет за оцеляване, предава PHYS.org.
 Защо Япония е най-популярната туристическа дестинация в света сега
Страната, която беше затворена за туристи допреди година, само че в този момент е най-популярната дестинация в света

Какво тъкмо притегля туристите

Освен това след всяко ново мощно земетресение управляващите подробно анализират щетите, броя на жертвите и какво е довело до тях, с цел да се подхващат ограничения при идващ случай да се избегнат в огромна степен. И тъй като никой не знае къде може да бъде идващият унищожителен трус, всички страни по света могат единствено да взимат образец от Япония.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР