Месец след като в сила влезе новият общ европейски регламент

...
Месец след като в сила влезе новият общ европейски регламент
Коментари Харесай

Месец след еврорегламента България все така не знае кога ще промени Закона за личните данни

Месец откакто в действие влезе новият общ европейски правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), България към момента не е трансформирала законодателството си, с цел да е в сходство с европейското.

Председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов, която е водещата за измененията, съобщи за " Дневник ", че не знае в какъв период промените в Закона за отбрана на персоналните данни ще бъдат импортирани в Народното събрание. И препрати въпроса към Министерския съвет като вносител.

От пресцентъра на държавното управление споделиха за " Дневник ", че досега няма информация проектозаконът да е подготвен за разискване от министрите.

Той трябваше да бъде признат до 25 май. Макар да имаше двугодишен период за това, текстът бе оповестен за разискване в края на април. Заради остри рецензии срокът за публични съвещания бе продължен до 31 май. Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни - Венцислав Караджов, прикани промените да станат факт до края на юли.

Дори планът да бъде гласуван в кабинета в този момент, откакто бъде импортиран в Народното събрание, той ще би трябвало да мине през две четения в разнообразни комисии и две четения в пленарната зала. Което значи, че е най-вероятно измененията няма да бъдат признати до края на юли, когато Народното събрание излиза в отпуск, и това ще стане най-рано наесен.

Различните правозащитни и браншови организации откриха разнообразни проблеми в препоръчаните промени. Асоциацията на европейските публицисти в България да вземем за пример предизвести, че те лимитират правото на изложение със задължението репортерите да разкриват източниците си, с премахването на опцията за информации в обществените регистри и несъразмерно високите санкции. Висшият адвокатски съвет пък уточни, че членовете му няма да могат съответно да опазват тайните на клиентите си, и подлага на критика планувания най-малко за налагане на имуществени наказания - процедура, която не е планувана в Общия правилник. От камарата на частните правосъдни реализатори се оплакват, че е немислимо страните по всяко висящо изпълнително дело, които сега са към 800 хиляди, да бъдат категорично и самостоятелно уведомявани. Според всички мнения е неприемливо санкциите, наложени от Комисията за отбрана на персоналните данни, да влизат в нейния бюджет, а не в държавния. КРИБ показва, че основаването на обществен указател на длъжностните лица по отбрана на данните е дописване на регламента. Повече за рецензиите вижте тук.

Смут в институциите след GDPR

Проблемите, които влизането в действие на регламента сътвори в България, като че ли са повече от тези, които се очакваше да позволи. Смут настана в множеството институции, обществени организации, учебни заведения, градини, лечебни заведения, както и в правосъдната власт. И като се изключи че не е известно по кое време ще бъдат признати промените в Закона за отбрана на персоналните данни, няма инструкции и пояснения до админите на персонални данни.

Видеонаблюдението в учебните заведения, яслите и градините ще е допустимо, без да е нужно родителско единодушие, а единствено с слагане на табела за указването му. Това тълкувание на регламента от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система е единствено един от образците за проблеми поради липса на българско законодателство, съответно на европейското.

Съдебната власт пък засекрети имената на всички проверявани, разследвани, обвинени и подсъдими в прорез с главното право на осведоменост и принцип за гласност на правораздаването. Прессъобщенията от прокуратурата започнаха да идват без изтъкване даже на букви и получиха тип на " прокуратурата упрекна някого за нещо ". Пресцентровете на съдилищата започнаха да изпращат седмичните си стратегии с изписването на букви на подсъдими от години - като някогашния началник на столичната " Топлофикация " Валентин Димитров-Топлото, който от 25 май в известията на съда е В.Д.

Дори имената на наказаните с влезнали в действие присъди потъват в загадка.

Объркване се получи и в учебните заведения при приема за първи клас. Оказа се, че множеството шефове не знаеха каква информация могат да събират и оповестяват, като това докара до разнопосочна процедура в столичните образователни заведения. Повечето учебни заведения оповестиха единствено входящи номера, някои извадиха лист с трите имена на признатите и неприетите първокласници. В едно от учебните заведения пък родителите теглиха чоп за местата, с цел да се избегне опцията за корист с персонални данни.

Объркване стана и в аптеките и при лекарите, като някои започнаха да желаят от пациентите си сключване на заявления, че са съгласни да се обработват персоналните им данни. От здравната каса означиха, че те не са давали никакви инструкции на своите договорни сътрудници - лекари, лечебни заведения, аптеки и лаборатории, във връзка с персоналните данни, осведоми " Капитал ". В същото време от Комисията за отбрана на персоналните данни оповестиха, че подписването на заявления в здравния бранш е резултат от неверните препоръки на юристи и експерти по отбрана на персоналните данни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Защитата на персоналните данни (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР