Месец и половина след като орлето Илия, от добричкото село

...
Месец и половина след като орлето Илия, от добричкото село
Коментари Харесай

Орлето Илия все още не се е завърнало от пътешествието си в Африка

Месец и половина откакто орлето Илия, от добричкото село Александрия, потегли на дългото си странствуване от Африка към България, то към момента не си е пристигнало вкъщи. Всички останали кресливи орли, които получиха предаватели с помощта на план " Земите и горите на орела “ към този момент се завърнаха, само че Илия продължава да пътешества, оповестиха от Североизточното държавно дружество.

От няколко седмици той прелита региона към град Ескишехир, като съгласно орнитолога Димитър Демерджиев от Българско дружество за защита на птиците птичката е намерила задоволително храна, която да я задържи на територията на Турция, само че това не значи, че тя няма да си пристигна.

Освен региона на турската Венеция, както назовават Ескишехир, дребният български странник за два дни отскочи и до морето, като на 17 и 18 юни прегледа плажовете на Хераклея Понтийска, Зонгулдак и Амасра. След това прелетя покрай турската столица Анкара и още веднъж се върна към местата, в които очевидно си намира храна. Димитър Демерджиев показа за всички, които наблюдават полета на Илия, че орлето е добре и виталните му индикатори се отлични. Според него няма място за терзание и любопитната птичка рано или късно ще си пристигна в България.

И до момента в който всички, които работят по план " Земите и горите на орела “ следят Илия, то в гнездото, в което той се появи на бял свят през предходната година се излюпи ново малко птиченце. Свидетел на този в действителност неповторим миг е Николай Терзиев от Българско дружество за защита на птиците, който се оказа на точното място и в точното време. Докато сменя картата и батериите на фотокапана, който учените сложиха в гнездото, Ники чува тихото цвърчене на дребното орле и става очевидец на напъните му да счупи черупката на яйцето. Предстои ни да разберем дали още един странник от Добруджа ще тръгне към Африка в края на лятото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР