Месец декември носи празнично настроение. Програмата на организираните празнични прояви

...
Месец декември носи празнично настроение. Програмата на организираните празнични прояви
Коментари Харесай

Варненската полиция със съвети как да използваме безопасно пиротехническите средства

Месец декември носи празнично въодушевление. Програмата на проведените празнични прояви на публични места, в заведения, туристически обекти, учебни заведения и други е богата и разнообразна.

А всекидневно през последните години, празненствата се свързват с изключение на с хубост и разнообразие, и с илюминации от друг тип и с друга мощ, гърмежи и празничен гърмеж. Празничната еуфория провокира у доста хора предпочитание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически произведения, което стартира още при започване на месеца.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически произведения не са почтена играчка, а съдържат взривни субстанции или взривна примес от субстанции и са сложени под позволителен режим следен от органите на Министерство на вътрешните работи. Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически произведения би трябвало да имат съответно издадено позволение от Министерство на вътрешните работи, както и да разполагат със особено проектирани, построени и узаконени за този тип произведения хранилища и магазини.

Абсолютно е неприемливо търговията с тези произведения да се прави навън – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи позволение за търговия на увеселителни пиротехнически произведения, те се излагат на закрити рафтове или под стъклен капак. Изделията следва да се съхраняват и продават единствено в истинската заводска опаковка и да бъдат съпроводени с директива за приложимост и сигурност на български език.

Забранява се продажбата на очевидно развалени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически произведения. Те подлежат на неотложно бракуване и заличаване по подобаващ ред.

Пиротехническите произведения съгласно предназначението и степента на заплаха се разделят на следните категории:

1. Фоерверки;

2. Сценични пиротехнически изделия;

3. Други пиротехнически произведения.

За съответната категория има и възбрана за продажба, както следва:

1. От категория Фоерверки е неразрешена продажбата на лица под 12 години;

2. От категория Сценични пиротехнически произведения - на лиица под 16 години;

3. От категория Други – на лица под 18 години.

1) Пиротехническите произведения да бъдат закупувани и използвани единствено от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да реализира заниманието с пиротехнически средства.

2) Използвайте единствено произведения, които подхождат на стандартите за сигурност и са съпроводени с указания за вярна приложимост. Съхранявайте ги грижливо.

3) Фойерверките и илюминациите изстрелвайте единствено от подобаващи места, където няма да съставляват заплаха за вас и близките.

4) При индикации за недостатък - оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало най-малко за 5 минути! Залейте с вода, с цел да обезвредите!

5) Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на индивида. Недопустимо е правенето на опити за увеличение на резултата, усилване на шума или други сходни „ усъвършенствания ”.

6) Употребата на пиротехнически произведения е неразрешена в транспортни средства, закрити пространства, наоколо до леснозапалими материали, както и в регионите на лечебни заведения, детски градини, учебни заведения църкви и приюти и други

7) Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, тъй като може да бъде развален, разпален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, посредством изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически произведения.

8) Забранена е използването на огнестрелно оръжие НЕ по предопределение. ОПАСНО Е! Собсвениците на такова подлежат на строги наказания и лишаване на разрешителното, в случай че си разрешават сходна „ игра ” с револвер, пушка или друго огнестрелно оръжие.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безвредно забавление. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или покрай лицето и косата, когато се използват в закрити пространства, могат да провокират местни изгаряния и контузии.

Травми на крайниците може да провокира и натискането им с крайник. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в деяние и да причинят неприятни изгаряния. Особено рискова е процедура да се възпламеняват пиратките, откакто се слагат в бутилка или различен съд.

Детонацията в тясното пространство разрушава бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят съществени пострадвания освен на ползващия пиротехническото произведение, само че и на инцидентно преминаващи хора. Особено рисково е и паленето на пиратки със запалка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР