Месечни количества от 1.5 куб.м вода на човек на цена

...
Месечни количества от 1.5 куб.м вода на човек на цена
Коментари Харесай

По-евтина вода за бедните, разликата ще се поема от бюджета

Месечни количества от 1.5 куб.м вода на човек на цена от 1 лева и монтирането на безвъзмездни водомери за обществено слабите планува Министерството на районното развиване и благоустройството. Разликата ще се поема от държавния бюджет. Конкретни калкулации какъв брой тъкмо ще коства това не са посочени.

Вчера ведомството на Николай Нанков разгласява за публично разискване предложенията си за елементи от напълно нов Закон за водите и канализацията. Целта съгласно министерството е да се отпуши опцията за субсидиране на ВиК бранша през еврофондовете, написа в. " Сега ".

Изчисленията на специалистите демонстрират, че 50 литра вода на човек на ден са минималното количество за прилагане. Това прави 1.5 куб. м месечно. Бедните българи, които ще бъдат определяни от Агенцията за обществено подкрепяне, ще заплащат по 1 лев за един кубик. Разликата до действителната цена ще се покрива от бюджета посредством специфичен фонд. В някои области на страната сега цената на водата надвишава 3 лв. на кубик. Фондът ще се цялостни от нова такса " взаимност " в размер на 10 ст. за всеки кубик вода, която ще се заплаща от всички консуматори.

Идеята за сходна такса бе обявена в края на предходната година от зам. районния министър Малина Крумова. Тя би трябвало да влезе в новия тарифен модел, който ще бъде написан в тактиката за водния бранш. Натрупаните пари във фонда ще се употребяват освен за подкрепяне на бедните, само че и за вложения във ВиК мрежата на райони като Добрич и Разград.

Предложенията на районното министерство плануват още обществено слабите, които нямат водомери, да получат безвъзмездни измервателни уреди, с цел да може да се засича точното ползване. Уредите ще се инсталират от съответните водни оператори, а парите за тях също ще идват от новия фонд. Проверката за техническата им редовност също ще се заплаща от фонда. Проблемът с неналичието на водомери е голям, изключително в част от ромските квартали. В ромската част от столичния кв. " Филиповци " да вземем за пример едвам 3% от жителите разполагат с измервателни уреди.

Новият Закон за водите ще урежда стопанисването, поддържането и работата на ВиК системите, както и даването на " водни " услуги. Възражда се една остаряла концепция - за разделянето на енергийния регулатор на две - за ток, газ и обособен - за вода.

Експертни планове демонстрират, че ВиК секторът се нуждае от към 12 милиарда лева, с цел да догони евроизискванията. До 2023 година има обезпечени към 4 милиарда лева от европарите - основно по " Околна среда " и от Програмата за развиване на селските региони. Дупката от 8 милиарда лева би трябвало да се запълни, а един от разновидностите за това е точно бъдещата такса " взаимност ".

От енергийния регулатор признават, че на фона на изсипаните до момента пари във водния бранш обстановката продължава да е трагична. България остава водач в Европейски Съюз по загуби на вода. Над 60% от нея се губи по мрежата, а повредите във ВиК не са намалели кой знае какъв брой.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР