Мерките за компенсация на бизнеса заради високите цени на електроенергията ...

Мерките за компенсация на бизнеса заради високите цени на електроенергията

Караджов: Компенсациите за бизнеса ще внесат облекчение, но битовите потребители вече са засегнати

" Мерките за отплата на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия ще внесат някакво облекчение, само че главният казус е, че са закъснели с месец и половина. "

Това разяснява икономическият специалист Гроздан Караджов.

Той добави, че синдикати и бизнес от лятото приказват за актуализация в бюджета, която да планува възможна енергийна рецесия.

Държавата ще подкрепи повече от 600 000 небитови клиенти с компенсации поради високите цени на електрическата енергия.

„ Преди месец и половина стойността на електрическата енергия беше два пъти и половина повече, в сравнение с при започване на годината за бизнеса. Защо трябваше да се чака месец и половина. Вече приказваме за стойност от 4 пъти и половина-стойности и на газа, и на катарама “, съобщи още Караджов.

По думите му може да последват съкращения на служащи, а битовите консуматори да бъдат пострадали с стойностите на продуктите.

„ Ще се наложи големите предприятия да стеснят производствата си или даже да ги спрат за прочуто време, или някои ще фалират, което ще наложи освобождение на хиляди служащи. Към днешна дата има няколко фирми, които са нотифицирали няколкостотин служащи за редуциране “, изясни специалистът.

Той добави, че малките и междинни компании ще си прекалкулират нарасналите разноски в стойностите на артикули и услуги, което " ще удари всеки един българин “:

„ Битовите консуматори към този момент са наранени – отчет на статистическия институт сподели, че питателните артикули са нарастнали с 2% единствено за месец. Ако калкулираме и предните месеци, ще забележим, че за 3 месеца напред ще натрупаме толкоз инфлация, колкото до момента, тя не е малка, близо 6% “, сподели още Караджов.

Източник: btvnovinite.bg