Мерките за компенсация на бизнеса заради високите цени на електроенергията

...
Мерките за компенсация на бизнеса заради високите цени на електроенергията
Коментари Харесай

Караджов: Компенсациите за бизнеса ще внесат облекчение, но битовите потребители вече са засегнати

" Мерките за отплата на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия ще внесат някакво облекчение, само че главният проблем е, че са закъснели с месец и половина. "

Това разяснява икономическият специалист Гроздан Караджов.

Той добави, че синдикати и бизнес от лятото приказват за актуализация в бюджета, която да планува възможна енергийна рецесия.

Държавата ще подкрепи повече от 600 000 небитови клиенти с обезщетения поради високите цени на електрическата енергия.

„ Преди месец и половина цената на електрическата енергия беше два пъти и половина повече, в сравнение с при започване на годината за бизнеса. Защо трябваше да се чака месец и половина. Вече приказваме за цена от 4 пъти и половина - стойности и на газа, и на тока “, съобщи още Караджов.

По думите му може да последват съкращения на служащи, а битовите консуматори да бъдат пострадали с цените на продуктите.

„ Ще се наложи огромните предприятия да стеснят производствата си или даже да ги спрат за известно време, или някои ще банкрутират, което ще наложи освобождение на хиляди служащи. Към днешна дата има няколко компании, които са нотифицирали няколкостотин служащи за редуциране “, изясни специалистът.

Той добави, че дребните и междинни компании ще си прекалкулират нарасналите разноски в цените на артикули и услуги, което " ще удари всеки един българин “:

„ Битовите консуматори към този момент са наранени – отчет на статистическия институт сподели, че питателните артикули са нарастнали с 2% единствено за месец. Ако калкулираме и предните месеци, ще забележим, че за 3 месеца напред ще натрупаме толкоз инфлация, колкото до момента, тя не е дребна, близо 6% “, сподели още Караджов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР