Мерките вдигат инфлацията, защото кабинетът харчи повече. Дългът се увеличава

...
Мерките вдигат инфлацията, защото кабинетът харчи повече. Дългът се увеличава
Коментари Харесай

Николай Василев: Мерките вдигат инфлацията, защото кабинетът харчи повече

Мерките подвигат инфлацията, тъй като кабинетът харчи повече. Дългът се усилва с най-голямата скорост в историята ни. Това сподели финансовият специалист Николай Василев пред бТВ.

Ако държавното управление изкара целия мандат, то самото възнамерява общественият дълг в края на мандата да бъде примерно 52 милиарда лв., добави той.

Според него ограниченията не могат да се нарекат антиинфлационни. „ Те са проинфлационни дори. Когато държавното управление харчи повече, изключително за обществени разноски, подвига инфлацията, тъй че това въобще не е предмет на спор. Но има две ограничения, които утвърждавам “ изясни Василев. „ Едната е прагът за регистрация на Данък добавена стойност да бъде нараснал от 50 на 100 000 лева, което ще помогне най-малкия бизнес да се отърве от непотребната администрация “, счита икономистът.

„ Втората мярка е, че се усилва данъчният заем за работещите родители с деца. „ Това не е неприятно, въпреки че аз бих предпочел доста по-всеобхватна демографска политика, която да докара освен до малко стотинки за родителите, което е добре, само че да докара до внезапно повишение на раждаемостта и също по този начин миграционна политика, която да разрешава повече българи да остават в България и да се връщат “, добави Василев.

По думите му 0% Данък добавена стойност за хляба няма да се отрази в крайната цена за потребителите, а може да докара до злоупотреби, както и да породи предпочитание и в други браншове да се желае сходно нещо.

Василев назова ограниченията за гориво антисоциални, тъй като бедните заплащат сметката на богатите.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР