Мерките срещу COVID в училищата изправиха един срещу друг главния

...
Мерките срещу COVID в училищата изправиха един срещу друг главния
Коментари Харесай

Втори рунд: Кунчев и Мангъров се счепкаха заради мерките в училищата



Мерките против Коронавирус в учебните заведения изправиха един против различен основния държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб против ковид доцент Ангел Кунчев и доцент Атанас Мангъров. Кунчев горещо предложи шлемове и маски за децата в учебно заведение, a Мангъров отсече, че това са нелепости, оповестява.

Спорът мина в замяна и на персонални нападки.

“Писна ми да давам отговор на хора, които не са виждали болен от COVID-19. Нека да мисли каквото си желае. Когато с обстоятелства и числа се потвърждава какъв брой оказват помощ маските, не би трябвало да казваш, че това е нелепост. Първо да влезе в отделението по Коронавирус, тъй като не е стъпвал там”, хвърли обвиняване против Мангъров държавният здравен контрольор.

“Кунчев е виждал заболели от Коронавирус единствено на картинки. Той не е клиничен лекар. На всички тезата им е: Виж какво става в реанимациите. Реанимациите по тази причина са реанимации, тъй като в тях има тежко заболели. Кунчев е епидемиолог и вижда болните на листчета, по документи. Неговата компетентност е такава, че той не се занимава с заболели.

Другият е микробиолог, единствено един от щаба се среща в действителност с заболели, само че те са заболели с други проблеми. Плашат хората”, разяснява доцент Мангъров.

Той изясни, че малко преди да беседва с кореспондент на вестника му се обадила учителка да го пита какво да прави. “Казах й нищо да не прави. Обясних є, че сред 4 и 6% от хората в страната сигурно са позитивни, само че те не са открити, тъй като не са изследвани”.

На въпрос по какъв начин ще отговори на изказванието на Кунчев, че не e виждал заболели от Коронавирус, той отговори: “Да, бе не съм виждал, къде ще видя болен от ковид. Между многото заболели, които виждам всеки ден, има и с ковид. Преди няколко седмици вървях на съвещания в Лом, тъй като тамошния полицейски началник се оказа с ковид. Главният доктор е негов другар и вървях да помагам”.

Кунчев разяснява и изказванието на Мангъров, който съобщи, че в телефонен диалог основният държавен контрольор му е споделил да си “затваря устата”: “Препоръчах на доктор Мангъров да не обърква хората с изявленията си и никога не съм му споделил да си затваря устата.”



Купили в учебните заведения бактерицидни лампи (б. р. това са лампи за дезинфекция), питат ме по какъв начин да ги употребяват. Те са ултравиолетови и когато гледаш против тях могат да ти се повредят очите. Дали са ги на учителите да обеззаразяват пространствата. Но те би трябвало да се включват когато ги няма децата, разяснява някои от ограниченията в учебните заведения доцент Атанас Мангъров.

Той изясни, че няма смисъл да се купуват и пречистватели за въздуха, каквито препоръки дадоха служители от просветното ведомство. Мангъров сподели, че тяхната позлезност е съизмерима с тази на маските. “Те са като едно едро сито”, съобщи той.

Пречиствателите, които се продават в магазините за битова техника не оказват помощ против вирусите. “Помагат тези, които ги има в операционните зали на лечебните заведения. Те са с ултравиолетови лъчи, само че са доста скъпи”, разясни инфекционистът. Според него най-ефикасния метод да се понижи вирусната централизация във въздуха на класните стаи е постоянното проветряване.

Мисля, че даже и ние мъчно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска”, съобщи Михайлова.
Неносенето на маски в учебно заведение ще се санкционира единствено в краен случай, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя обаче посочи, че маските са наложителни не в класната стая, а по коридорите на учебните заведения и на местата, където се събират повече хора.

Михайлова изясни, че към момента се прецизират наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да изискат децата да бъдат на отдалечено образование за избран период от време.

“Маските по принцип като условие и всичко, което е обвързвано със здравословните условия, е условие и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са наложителни. Аз мисля, че даже и ние мъчно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска”, съобщи Михайлова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР