Mercedes-Benz AG и BMW AG са пионери в услугата, която

...
Mercedes-Benz AG и BMW AG са пионери в услугата, която
Коментари Харесай

Mercedes и BMW продадоха бизнеса си за споделени автомобили

Mercedes-Benz AG и BMW AG са пионери в услугата, която разрешава на жителите на градовете да наемат автомобил в границите на минута, само че след повече от десетилетие на битка за облага се връщат към корените си.

Германските производители на първокласни коли започнаха като съперници в предлагането на споделени коли чартърен, преди да обединят своите предприятия в Share Now през 2019 година, с цел да понижат разноските. Във вторник те оповестиха продажбата на този бизнес на Stellantis NV - производител на коли Chrysler, Fiat и Peugeot - за необявена сума, осведоми Bloomberg.

Сделката затваря страницата на смелата самодейност да се предложи на градските консуматори опция на притежаването на коли посредством отдаването им чартърен за центове на минута. Превозните средства се резервират посредством приложение за смарт телефон и могат да бъдат върнати на всички места в бизнес зоната на услугата.

Въпреки че шерването на коли се оказа сполучливо измежду потребителите - Share Now може да се похвали с 3,4 милиона клиенти в 16 европейски града - то не се трансформира в източник на продажби по метода, по който производителите се надяваха. Тези вероятности не стават по-добри. Инициативите в градове като Лондон, Сингапур и Париж за понижаване на тапите и ограничение на нездравословните излъчвания подкопават притежаването на коли в градовете.

Този ход демонстрира напрежението, с което се сблъскват BMW и Mercedes, до момента в който се борят с спирането на веригата за доставки и разноските за конкуриране с Tesla Inc. при електрическите коли от висок клас. Двата немски производителя ще запазят взаимното си звено за зареждане на електрически коли и обявиха, че предприятието Charge Now възнамерява спомагателни партньорства.
Производителите на първокласни коли, които последователно се отхвърлят от моторите с вътрешно горене, ще се съсредоточат по-ясно върху обичайния си бизнес - продажбата на скъпи коли като BMW 8-Series за 85 000 $ и Mercedes S-Class за 111 000 $ на заможни консуматори. И двете компании оферират нови водещи модели, задвижвани с акумулатори - за Mercedes това е EQS, а за BMW - i7.

Бизнесът за споделени коли не беше елементарен за BMW и Mercedes и изискваше обилни запаси за поддръжка и обслужване на автопарковете.

Юрген Пипер, анализатор в Bankhaus Metzler, пресмята, че Share Now е губил към 200 млн. евро годишно и че този бизнес евентуално е бил продаден за към 250 млн. евро.

Според Том Нараян, анализатор в RBC Capital Markets, макар провокациите, бизнесът може да се окаже по-голям за производители на всеобщи коли като Stellantis, които са изправени пред по-голям риск градските консуматори да преминат към услуги за подвижност.

Stellantis ще слее Share Now в своето звено за подвижност Free2Move. Volkswagen AG също е деен в региона на шерването на коли със своята услуга WeShare, която предлага краткосрочни наеми на електрическите си модели.

Компании като Waymo на Alphabet Inc. влагат милиарди в създаването на технологии за самостоятелно шофиране, а транспортните средства без водачи към този момент се движат по избрани открити направления. Един ден технологията може да даде още една опция на персоналните коли.

Stellantis очевидно вижда в предложенията за подвижност на Free2Move, които включват услуги за паркиране, както и споделено пътешестване и коли, метод да обезпечи бъдещето на своя бизнес. Покупката прибавя 10 000 автомобила към нейния автопарк от 2500 автомобила.

" Искаме да можем да предлагаме всички решения във всички градове по света ", съобщи Бриджит Куртеху, началник на звеното.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР