Менюто в местата за лишаване от свобода у нас е

...
Менюто в местата за лишаване от свобода у нас е
Коментари Харесай

РОДНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ: Менюто в затвора три пъти по-богато от болничното

Менюто в местата за отнемане от независимост у нас е и по-грижливо подбрано, в сравнение с в множеството лечебни заведения в страната. Това сподели инспекция на В. „ Монитор “.

Най-добре се хранят лишените от независимост, като пандизчиите, като се изключи че получават повече и по-питателна храна, тя е съобразена и със здравословното им положение. Проверката сподели, че пандизчиите получават дневния си дял, разпределен на три елементи – закуска, обяд, включващ чорба, главно ядене и десерт, и вечеря от ядене и десерт. Храната пък е разграничена в 5 групи, съобразени със здравословното им положение и желанията дали са вегетарианци или не (виж карето – б.р.). Така петте групи са – обща, язвена, диабетна, чернодробна и въглехидратна.

Всяка порция за пандизчиите е към 300 грама единствено десертът е 150 година Хлябът пък е на стомах, като насъщният се слага в общ кош, от който всеки лишен от независимост самичък си взема колкото желае. От седмичното меню се вижда още, че напълно постно е единствено в петък. Не по този начин розово е ситуацията в лечебниците у нас.

Проверка в столична болница сподели, че там пациентите за през целия ден получават също храна, само че тя не е толкоз богата като при пандизчиите. Сутрин болните получават кифла или попара, на обяд имат едно главно ядене, което е наложително с месо, а вечер – още едно ядене, само че наложително постно. Хлябът е по 1 филия с обяда и вечерята. Разнообразие в менюто, съобразено със здравословните проблеми на пациентите, няма. Ако някой не може да яде избрани храни, просто разчита на кетеринг от близки и родственици. По информация на „ Монитор “ сходна е обстановката съвсем във всички лечебни заведения у нас, като рядко се случва тук-там да се изготвят обособени менюта, съобразени със здравословното положение на пациентите.

Според неофициална информация един храноден на пациент коства под 3 лева Всяка болница сама си избира кетъринга, както и менюто, което е съгласно цената. В пък цената на храната е съвсем двойно по-висока – към 6 лева 3,60 лева или по 1,80 лева за обяд и за вечеря е държавната дотация за студентите, които решат да хапнат в стола. Подпомагането храненето на децата от подготвителните групи и учениците от начален стадий пък е 94 стотинки.

Разликата обаче е, че студентите се постанова да доплащат за своя обяд или вечеря, до момента в който малчуганите получават своите закуски напълно гратис. За обяд обаче изхранването се поема от родителите, които могат да платят за ваучър от стола или да дадат нещо за ядене от у дома.

Сумата, която учащите се във висшите образователни заведения доплащат, варира по отношение на стола, в който хапват. Те могат да избират сред един или няколко типа чорба, съществени ястия като мусака, пиле с ориз, шницели с гарнитура или за десерт имат плод или кремче. За учениците няма избор, а целият клас хапва една и съща закуска. Обичайно това са кифли, баници или намазани филии.

В стола на държавните учебни заведения в София пък храната се заплаща от родителите и всекидневно цената му е към 3 лева всеки ден се състои от чорба, главно ядене, десерт и филийка самун. Заради Коронавирус ограниченията към този момент в цената се прибавя и цената на опаковките, защото в множеството случаи децата получават храната в учебната си стая и се хранят там, с цел да не се смесват с други паралелки.

Принципът при изхранването пък е, че в случай че супата е постна, яденето е с месо или противоположното. Порциите пък са двойно по-малки от тези на пандизчиите.

В учебните заведения и детските градини има и гратис подкрепящо ядене по схемите „ Училищен плод” и „ Училищно мляко”. През образователната 2021/2022 по скица „ Училищен плод “ плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален стадий от 3 189 учебни заведения и детски градини.

По схемата „ Училищно мляко “ млечни артикули ще се раздават в 3214 образователни заведения, в които учат 403 672 деца. Тази година с изключение на стандартно създадени пресни плодове, зеленчуци и мляко и млечни артикули, на децата ще се доставят и биологични артикули. Децата във всички образователни заведения, прилагащи учебните схеми, ще получават и пчелен мед - минимум 3 и не повече от 6 пъти за образователна година.

Междувременно от началото на образователната година Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 1264 инспекции в страната при засилен формален надзор в учебните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ). Най-честите установени нарушавания са свързани с погрешно предпазване на храните, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните ограничения от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от скотски генезис с погрешно предпазване и с изминал период на валидност.

Издадено е едно предписание за прекъсване на цялата активност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на учебно заведение. Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 наставления в учебни столове и 22 наставления в обекти. Съставени са 8 акта за административни нарушавания, глобите за които са на стойност сред 2000 и 4000 лева Издадено е едно предписание за прекъсване на активността на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на учебно заведение в област Стара Загора.

За интервала 13-30.09.2021 година инспекторите от „ Контрол на храните “ при регионалните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) ревизираха 552 обекта, в които се подготвя храна на място. На щателна ревизия бяха подложени още 353 обекта, в които храната се доставя от компании за кетъринг и 359 павилиони и лавки.

Постното зад решетките е по избор

Преди няколко години Министерството на правораздаването взе решение, че постното меню в ще е по избор. Затворниците, които са вегани, ще могат да си избират дали да се хранят с класическата храна, която предлага кухнята на пандиза, или да си поръчат нещо " отвън менюто ", което не съдържа месо.

Оказва се и че доста пандизчии са набожни и постят или пък има такива, които избират да се хранят единствено със зеленчуци и разнообразни артикули от месото. Пандизчиите могат даже да декларират по-специални желания като храна с повече въглехидратите, пилешко, телешко и свинско. Могат да се хранят и с меню от картофи и ориз, повече плодове или да натъртват на зеленчуците.

Прехраната на пандизчиите до преди няколко години се осъществявала в границите на 3,20 лева приблизително дневно за един човек, който обаче не работи. С 50 стотинки по-скъпа е манджата за ангажираните в публично потребен труд в пандизите и 3,90 лева за малолетните в ПД " Бойчиновци ".

В посочените стойности на усреднения храноден не са включени разноските по приготовлението на кухненската продукция – електрическа енергия, вода, транспортни и други енергоносители, които резервират наклонност на непрекъснат напредък. Въпреки относително ниските стойности на дневния хранителен режим, лишените от независимост се осигуряваха с задоволителна по химически и калориен състав храна, поддържаща работоспособността и здравето им, обясниха тогава от Министерство на правораздаването пред „ Монитор “.

Предложение: Без мляко и месо в учебните заведения

Меню без мляко и месо в допълнение към общоприетите менюта в учебните заведения и детските градини, за това упорстват от Българското вегетарианско общество. Те са изпратили няколко писма до здравното министерство с искане за храна без скотски артикули в образователните заведения на държавна прехрана.

Менютата без мляко и месо стават все по-популярни и търсени от родителите - съгласно изследвания сред 1 и 3 % от децата в другите страни в Европейски Съюз са отглеждани от родителите си като вегани.

Така да вземем за пример Гергана, която е майка на дребната Теа, залага на разнородни предписания в кухнята. Въпреки че изключва всички скотски артикули от на детето си, тя счита, че нищо не липсва в храната й. Експертите обаче са на друго мнение.

„ Може да бъде рисково, тъй като не би трябвало да забравяме, че децата са във възраст, в която порастват и се развиват. За тях е доста значимо да се хранят с храни, които са с скотски произход”, считат. Оказва се, че поради другите си разбирания вегани излизат против диетолози в " борбата " за и срещу храненето напълно с растителни артикули.





Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР