менитият български художник Никола Манев почина днес в Париж след

...
менитият български художник Никола Манев почина днес в Париж след
Коментари Харесай

В Париж почина именитият ни художник Никола Манев

менитият български художник Никола Манев умря през днешния ден в Париж след боледуване, заяви за Българска телеграфна агенция синът му Александър Манев.

В четвъртък художникът не се почувствал добре и тръгнал без компаньон към болничното заведение.

На входа на болничното заведение той примрял пред лекарите с мозъчен инсулт, разясни синът му Александър.

По думите му гибелта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време).

Никола Манев ще бъде заровен в България, оповестиха от фамилията му.

На 28 август създателят трябваше да навърши 78 години.

Никола Манев е роден на 28 август 1940 година в Пазарджик. Учи в Художествената академия в София. Първата си галерия прави в Смолян през 1961 година През 1962 година отпътува за Франция, където е признат в Академията за изящни изкуства в Париж и приключва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Установява се в Париж и работи в ателието си в Ил Сен Луи.

Любовта към рисуването дължи на своя татко арх. Стефан Манев и на неговия другар - живописеца Васил Стоилов.

Има над 160 независими изложения в целия свят и присъединяване в доста групови изложения и биеналета. Автор е на над 5000 произведения, огромна част от които са владеене на музеи, публични и частни сбирки в над 30 страни. През април 2018 година Никола Манев и сътрудниците му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков вършат обща галерия в Българския културен институт в Париж, където са показани и три биографични книги за тях.

Манев живее и твори повече от 50 години в Париж, само че остава вечно обвързван с България. През 2000 година купува Тянковата къща - старинна възрожденска къща в Чирпан, която подарява на общината и по негово гледище е реставрирана и превърната в изложба. При откриването й подарява свои произведения, с което слага началото на нейния фонд. Галерията носи неговото име и от септември 2003 година дружно с общината всяка година провежда Есенни дни на културата в Чирпан, по време на които разнообразни създатели са удостоявани с премия.

Художникът е правил дарения със свои произведения и на други български градове - Ловеч, Троян, Пазарджик, Полски Тръмбеш, на Икономическия университет във Варна.

Никола Манев е член на Управителния съвет на Есенния салон на изкуствата в Париж. Носител е на премията на френското държавно управление за задгранични художници-стипендианти (1966), на златен орден от състезанието " Шенавар " във Франция и на премията за народна власт на къщата " Форд " в Париж (1968).

Почетен жител е на Чирпан (2003), Варна (2012) и Пазарджик (2013). Носител е на премията " Златен век " - звезда, на българското Министерство на културата (май 2013). През октомври 2016 година, по време на Годишната среща на локалните управляващи на Националното съдружие на общините в Република България, Никола Манев е разгласен за " Общински донор на годината за междинни общини ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР