Мениджърите на фирми биха искали да видят в своя екип

...
Мениджърите на фирми биха искали да видят в своя екип
Коментари Харесай

Какви качества трябва да има идеалният“ служител – според работодателите

Мениджърите на компании биха желали да видят в своя екип експерти, които в същото време схващат посоката на развиване на компанията и са подготвени да порастват дружно с нея.

Идеалният чиновник е сборен облик, който се образува от най-хубавите професионални и персонални качества, и всяка компания има разнообразни визии и условия по отношение на него. Някъде търсят безмълвен програмист, а другаде - счетоводител, който е претенциозен с числата.

В същото време има общи черти на характера, които множеството работодатели ценят и желаят да видят в чиновниците си. Какви съществени качества би трябвало да усъвършенства човек, с цел да построи сполучлива кариера, споделя пред РБК ръководителят на отдел " Човешки запаси " в огромната компания NC Logistic (извършваща ръководство на мрежата на доставки, складова активност и организацията на доставките до клиенти в региона на фармацевтиката).

Трудолюбие

Тази линия на характера директно въздейства върху резултатите от работата и професионалното израстване. В днешно време е мъчно да се откри работлив чиновник, тъй като съвсем всички желаят в къси периоди да получат покачване и/или висока заплата, без да поставят старания.

Истински работливите чиновници ясно виждат задачите си, стремят се да реализират повече, съпричастни са със ориста на компанията и се стараят да допринесат за триумфа й.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Отговорност

На процедура малко хора са подготвени да носят отговорност за личните си решения в границите на заеманата длъжността. Повечето чиновници избират да не поемат опасности и да извършват единствено рутинни задания. Липсата на самодейност при осъществяване на служебните отговорностите нормално няма да направи дадения човек (много) добър чиновник и няма да му помогне да постигнете (голям) триумф в кариерата си.

Способността да се поема отговорност за свършената работа и желанието да се търсят нови подходи и способи за реализиране на (високи) резултати са черти на възможен предстоящ водач.

Г отовност и умеене за работа в екип

На всяка позиция всеки служителят поддържа връзка с сътрудници с разнообразни характери. Всеки има свои лични възгледи за живота и работата, с някои не е елементарно да се поддържа връзка, само че може да се откри метод съвсем към всеки човек.

В компанията всички би трябвало да работят дружно и да следват прецизно поставените цели. Именно неправилната връзка постоянно води до нарушение на бизнес процесите.
 До 2027 година ще се основат 69 милиона работни места в света. Ето топ 10 на най-бързо разрастващите се специалности
До 2027 година ще се основат 69 милиона работни места в света. Ето топ 10 на най-бързо разрастващите се специалности

Търсенето на експерти в региона на изкуствен интелект и машинно образование се чака да нарасне с 40%, което значи още един милион работни места към световната стопанска система

Стремеж за развиване

Мениджмънтът на сполучливите компании постоянно търси области на напредък, започва нови посоки, тъй че бизнесът да не стои на едно място. А положителният чиновник е подготвен да се учи на всяка възраст и да усъвършенства уменията си, с цел да може да извършва и ексцентрични задания.

В някои компании всяка годината сформират проект за външни образования на чиновниците. Той включва просветителни стратегии, чието довеждане докрай ще помогне за възстановяване на бизнес процесите.

Лоялност

Всяка компания има нужда от чиновници, които споделят нейните полезности, хрумвания и правила. Още на стадия на изявлението за дадена позиция, може да се разбере дали съответният претендентът е покрай задачата на компанията. Ако поначало претендентът за позицията е предан и споделя главните корпоративни полезности, той несъмнено е подобаващ претендент.

А в бъдеще лоялността укрепва посредством материална и нематериална мотивация от страна на работодателя. Мотивацията може да се показва да вземем за пример в парични бонуси, присъединяване в корпоративни събития, обществени придобивки.

Не е елементарно да се откри претендент за дадена служебна позиция, който има всичките 5 посочени качества, и то добре развити. Но когато се откри подобен - без значение дали има огромен има дребен професионален опит - то несъмнено би трябвало да му се даде късмет, поучават специалисти по човешки запаси.

В тази връзка, едно от сериозните провокации пред провеждащите изявленията за работа е, че от време на време претендентите за дадена позиция дават прекомерно обща информация за себе си . Нерядко е мъчно да се разбере с какво и по какъв начин тъкмо един претендент може да е от изгода за компанията, която си търси служител(и).

Но казусът е и за самите претенденти. Някои от тях не знаят по какъв начин да дават отговор на избрани въпроси и изпитват компликации ясно и безапелационно да опишат достиженията си от предишното, макар че имат такива.

Т ехниката STAR за осъществяване на изявление за работа оказва помощ в сходни обстановки. Тази техника ориентира и интервюиращите, и претендентите към какви тематики следва да се придържат по време на изявлението, показват специалисти по асортимент на личен състав.

И по този начин, STAR е редуциране от : обстановка (situation), задача (task), деяние (action), резултат (result).

Когато един шеф употребява техниката STAR, той прави опит да оцени служебното държание на претендента в предишното (а не просто някакви качества на личността), с което да се ориентира каква е неговата подготвеност и по какъв начин би се справил той с отговорностите на възможната си нова служба.

Логиката е, че най-точна прогноза за бъдещото трудово държание на един претендент, може да се даде на база на трудовото му държание в предишното и сегашното.

Техника STAR за интервюиращи

В унисон с техниката STAR, специалисти по човешки запаси дават няколко съществени примерни въпроса на интервюиращия към претендентите за дадена служебна позиция:

-Опишете обстановка (S), в която са ви сложили значима задача (T) и какво сте подхванали вие (A), с цел да я извършите (R);

-Разкажете преживелица (S), в която се е наложило (T) да употребявате уменията си да убеждавате и постигате консенсус измежду сътрудниците си (A и R);

-Посочете образец за обстановка (S), в която сте съумели да намерите метод (T) да се сработите с ваш сътрудник (A), без значение че не сте се харесвали изключително взаимно (R);

-Бихте ли разказали за някои от най-трудните моменти в комерсиалните договаряния които сте водили (S и T) и какви са били Вашите дейности (A), с цел да постигнете триумф в продажбите (R);

-Дайте съответен образец (S) за Вашите дейности (A), с помощта на които сте се справили чудесно (R) с поставените задания (T), без значение че сте имали къси периоди или незадоволително запаси.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР