Меморандум за побратимяване на турската Община Тепебашъ в град Ескишехир

...
Меморандум за побратимяване на турската Община Тепебашъ в град Ескишехир
Коментари Харесай

Община „Марица“ се побратими с Община Тепебашъ в град Ескише...

Меморандум за побратимяване на турската Община Тепебашъ в град Ескишехир и Община „ Марица “ подписаха кметовете доктор Ахмет Атач и Димитър Иванов. Ескишехир, прочут още като „ Турската Венеция “,  е отечество на Настрадин Ходжа. Днес той е съвременен и бързоразвиващ се град с четвъртия по величина университет в света с съвсем 2 милиона студенти.„ Искам да изкажа насладата си от това, че се намирам в региона на Община „ Марица “. Признателен съм на двете организации – Сдружение „ Бултиш -дружество на български и турски предприемачи “ и Асоциация на  румелийските предприемачи от Ескишехир, с помощта на които успяхме да сътворим този съюз.  България и Турция са значими съседи, които години наред са живели дружно и народите им са били във взаимоотношение между тях. Надявам се това съглашение да бъде потребно за двете страни “, уточни след парафирането на меморандума кметът на Община Тепебашъ доктор Ахмет Атач.



„ За Община „ Марица “ това е първият контракт за побратимяване и държах общината, с която ще го сключим, да бъде от Балканите. По население и размери Община „ Марица “ е 10 пъти по-малка от Тепебашъ, само че имаме и доста общи неща между тях. Смятам, че това съдействие, на което поставяме основите през днешния ден, ще способства за шерване на положителни практики, сполучливи планове и поддръжка на бизнеса в двете общини “, акцентира кметът на Община „ Марица “ Димитър Иванов и пожела попътен вятър в партньорските връзки. Той добави, че съглашението е израз на другарските взаимоотношения сред България и Турция и се надява това да е първата крачка към обмяна на опит в областите стопанска система, просвета, туризъм, селско стопанство и обучение. Донка Колева, зам.-председател на Сдружение „ Бултиш - сдружение на български и турски предприемачи “ също насочи одобрение към представителите на двете общини.



„ С голямо възприятие на задоволство и неспокойствие стоя пред Вас, тъй като днешният ден е една сбъдната фантазия от 4 години. Тогава ние поставихме началото на партньорството сред „ Бултиш “ и Асоциация на  румелийските предприемачи от Ескишехир. Бизнесмените от двете организации изградихме мост. Сигурна съм, че днешният акт на побратимяване ще разшири съдействието ни и ще способства за благоденствието на двете общини “, означи Донка Колева и благодари сърдечно на кмета на Тепебашъ доктор Ахмет Атач и на кмета на Община „ Марица “ Димитър Иванов за оказаното доверие. „ Партньорството, което започнахме преди 4 години с „ Бултиш “ през днешния ден приключи с побратимяването на двете общини. Задачата на бизнеса в Тепебашъ и „ Марица “ е в бъдеще да поддържа кметовете им и да работи за просперитета на двете общини “, акцентира в поздравлението си и ръководителят на УС на Асоциацията на румелийските предприемачи от Ескишехир Рюштю Шентуна.



В неофициален диалог на кафе Димитър Иванов направи обширна презентация на община „ Марица “ пред гостите и даде обещание при идващото им посещаване да им покаже културната и туристическа атракция Малтепе и други значими обекти на територията на селищната система. Той получи от турския си сътрудник стъклен макет на кола, чиито елементи са направени в Турция и книга - последно издание за историята на град Ескишехир.

Димитър Иванов пък връчи на доктор Ахмет Атач почетен знак и плакет на Община „ Марица “. На подписването на съглашението за съдействие сред двете общини участваха ръководителят на Общински съвет „ Марица “ Гергана Трендафилова, заместник-кметовете на Община Тепебашъ Сейит Йълдъжан, Суат Ялнъзоглу и на Община „ Марица “ – Петър Минков, Николай Стаматов,  Гергана Титюкова, Анелия Симеонова и секретарят Надежда Димитрова, както и членовете на УС на Асоциация на румелийските предприемачи от Ескишехир Ибрахим Дургут и Метин Торун и ръководителят на Сдружение „ Бултиш - сдружение на български и турски предприемачи “ Кемал Караман.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР