Мелпомена Димитрова Кърничева, известна още като Менча Кърничиу или Кармен,

...
Мелпомена Димитрова Кърничева, известна още като Менча Кърничиу или Кармен,
Коментари Харесай

Родена е Менча Кърничева

Мелпомена Димитрова Кърничева, известна още като Менча Кърничиу или Кармен, е деятелка на Вътрешната македонска революционна организация, брачна половинка на Иван Михайлов.
Менча Кърничева е родена на 16 март 1900 година в Крушево в българеещо се арумънско семейство, бащата на баба й е българин, бил е български духовник в Крушево, погубен е от турците. Баща й работи като сарафин в София, а по-късно и в Цариброд (днес Димитровград, Сърбия). Малката Менча се преселва с майка си при него след потушаването на Илинденското въстание през 1903 година. През септември 1918 година отпътува да учи в Мюнхен, само че след края на Първата международна война приключва образованието си и се връща в България. Включва се в женското придвижване на македонската емиграция и влиза в кръга на Тодор Паница. Постепенно се разочарова от Паница, защото счита връзките му с Коминтерна и Кралството на сърби, хървати и словенци за пагубни за българското дело в Македония. Преориентира се към дясното крило във Вътрешна македонска революционна организация откакто е отвлечена, изтезавана и разпитвана и на 15 март 1924 година влиза в организацията и независимо взима решение да убие Тодор Паница, за което е готова от Дончо Чупаринов и Петър Станчев.
На 8 май 1925 година във Виенския Бургтеатър Кърничева прострелва в тил Паница и ранява жена му Екатерина Измирлиева и бодигарда Яне Богатинов. Така посредством терористичен акт е изпълнена присъдата, издадена от Вътрешна македонска революционна организация поради убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов и обслужването на непознати ползи в македонските каузи от Паница. Убийството провокира голям отзив в Европа. Менча е задържана и първите й думи след убийството са: „ Той бе един неприятен македонец “. След плевел развой Менча Кърничева е наказана на 8 години затвор — най-малкото наказване за ликвидиране в Република Австрия, поради тежкото й здравословно положение. Но Върховният съд на Австрия я афишира за неспособна да излежи наказването си поради тежката туберкулоза, бъбречно заболяване и ревматизъм, от които Менча страда от детство, и в края на 1925 година тя е освободена и екстернирана от Австрия.
На 25 декември 1926 година Менча Кърничева се омъжва за Иван Михайлов, който след 1934 година следва в емиграция - Турция, Полша, Унгария. През 1941 година се откриват в столицата на Независимата хърватска страна Загреб, а през 1944 година в присъединената за малко Македония — в Скопие. След 1945 година остава до гибелта си през 1964 година с Иван Михайлов в Рим.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР