Мелатонинът е хормон, най-известен като помощник за съня. Мелатонинът регулира

...
Мелатонинът е хормон, най-известен като помощник за съня. Мелатонинът регулира
Коментари Харесай

Силата на мелатонина в борбата с вирусите и настинките

Мелатонинът е хормон, най-известен като асистент за съня.

Мелатонинът контролира съня, въздействайки върху биологичния часовник на тялото (цикли на сън и събуждане).

Мелатонинът се създава естествено в нашето тяло от епифизната жлеза в мозъка. Предлага се и под формата на хранителна добавка. Научните проучвания демонстрират, че такива добавки с мелатонин могат да имат удобен резултат върху циклите на сън и пробуждане.

Естественият мелатонин се създава под въздействието на светлина. Нашият мозък получава светлинни сигнали през ретината на окото, които по-късно се предават по оптичния нерв до главния биологичен часовник на мозъка, супрахиазматичното ядро, който изпраща сигнал към епифизната жлеза, която дава отговор за производството на хормони.

Подобно на множеството хормони, мелатонинът се създава в сходство с дневния циркаден темп. Производството на мелатонин се усилва през тъмното и се потиска от излагане на светлина. Нивата на мелатонин стартират да се повишават доста към 21:00 и достигайки своя връх през нощта, спадат до най-ниското си равнище заран.

 Силата на мелатонина в битката с вирусите и настинките

Асоциацията на мелатонина със светло-тъмните цикли е главната причина нощното осветяване да бъде нездравословно за съня и здравето ни.

Мелатонинът е най-известен като регулатор на съня, само че също по този начин играе значима роля в регулирането на имунната ни система. Мелатонинът също е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство.

Мелатонинът инхибира имунната интензивност, като въздейства на производството на цитокини, протеини, които работят като сигнали от имунната система към клетките на тялото. Цитокините могат да индуцират (провъзпалителни цитокини) или да лимитират (противовъзпалителни цитокини) инфектиране.

Известно е, че мелатонинът понижава производството на цитокини, които предизвикват инфектиране. Известно е също, че мелатонинът е антиоксидант, който обезврежда свободните радикали в клетките и лимитира оксидативния стрес и уврежданията, които способстват за възпалението.

Провъзпалителните цитокини вземат участие в развиването на възпалителния отговор на организма, който се бори с вирусите, бактериите и други патогенни сътрудници. По този метод тялото ни се защищава при простуда.

Но с цел да бъде потребен този отговор на цитокините, той би трябвало да бъде симетричен на опасността. Прекомерната реакция на възпалителни цитокини съставлява опасност за организма и може да популяризира вирусна зараза, вместо да я отслаби.

Именно тази дарба на мелатонина да влияе върху несъразмерното инфектиране, дружно с неговата висока степен на сигурност и изгоди от съня, притегля вниманието на учените върху мелатонина като лекарство, което може да повлияе на имунния отговор на организма при излагане на вируси и бактерии, евентуално намалявайки тежестта им.

И по този начин, значи ли това, че всички ние би трябвало незабавно да стартираме да одобряваме мелатонин?

Разбира се, че не. Понастоящем за опцията за потребление на мелатонин за отбрана от инфекции няма задоволително научни доказателства и въпреки и доста обещаваща, е към момента в областта на хипотезата.

Ако желаете да употребявате добавки с мелатонин, не забравяйте да се консултирате с вашия доктор, изключително в случай че принадлежите към една от изброените групи: бременни и кърмещи дами, хора с нарушавания на кървенето, хора, които са имали трансплантации, хора с меланхолия, диабет и високо кръвно налягане.

 Мелатонин

Не забравяйте, че мелатонинът е мощен хормон, който въздейства върху циркадните ритми и други физиологични функционалности на тялото. Приемането на прекалено много мелатонин може да аргументи нежелани реакции като нарушение на циркадните ритми и цикли на сън и пробуждане, унесеност, ниско кръвно налягане, световъртеж, главоболие, гадене, болки в стомаха, болки в ставите, меланхолия, тревога, нервност.

Най-доброто време за приемане на добавка с мелатонин - 30 минути до 1 час преди лягане, също зависи от хронотипа. Чучулигите би трябвало да одобряват мелатонин по-рано вечер, а совите по-късно.

За да увеличите производството на мелатонин в тялото си без добавки, следвайте тези насоки:

- Поддържайте графика на съня с постоянно време за заспиване и пробуждане, с цел да укрепите циркадните си ритми;

- Избягвайте излагането на изкуствена светлина през нощта. Ниските равнища на светлина разрешават на организма да създава повече мелатонин. Блокиращите очила със синя светлина могат да ви оказват помощ да избегнете потискането на производството на мелатонин, породено от излагане на нощна светлина - без да се постанова да седите на мрачно или да пропуснете прекрасен филм в края на дългия ден;

- Създайте комфортна среда за съня си, спалнята ви би трябвало да е хладна, тъмна и допустимо най-тиха;

- Не спортувайте и не яжте директно преди лягане, избягвайте обстановки и диалози, които могат да ви извадят от равновесие;

- Отделете време за себе си: вземете вана, медитирайте, слушайте релаксираща музика, използвайте успокояващи и релаксиращи техники на дишане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР