Мексико и Калифорния се подготвят за „потенциално катастрофални“ наводнения с приближаването на урагана Хилари

...
Мексико се подготви в петък за мощен тихоокеански ураган, който
Коментари Харесай

Мексико се подготви в петък за мощен тихоокеански ураган, който предизвика предупреждение за "потенциално катастрофални" наводнения в северозападен туристически регион и съседния американски щат Калифорния.

Ураганът Хилари заплашва да донесе силни ветрове, внезапни наводнения и „животозастрашаващи“ условия за сърф и разкъсващи течения, съобщи Националният център за ураганите на САЩ (NHC).

„Вече трябваше да преживеем подобни преживявания. Знаем какво може да ни се случи. Трябва да сме подготвени с храна, консерви и свещи", каза Марлен Ернандес, 30-годишен работник в ресторант, пред AFP.

Максималните постоянни ветрове на Хилари достигнаха около 145 мили (230 километра). ) един час преди леко да се забави в петък, според NHC.

Това беше ураган от четвърта категория – вторият най-мощен по скалата на Сафир-Симпсън от едно до пет.

„Животозастрашаващ и потенциално катастрофален наводнения" вероятно над голяма част от Долна Калифорния и Южна Калифорния този уикенд и началото на следващата седмица, предупреди NHC.

Жителите и работниците в Кабо Сан Лукас поставиха защитни дъски, поставиха чували с пясък и складираха мебели в подготовка, докато големи вълни се разбиваха на брега.

Служители на военноморските сили бяха видени да патрулират по плажа в Кабо Сан Лукас – популярна дестинация както за мексикански, така и за чуждестранни туристи.

„Ние сме малко уплашени и се опитваме да останем позитивни“, Катрина Морган, туристка от САЩ, казаха в мексиканския курорт Кабо Сан Лукас на полуостров Долна Калифорния.

Хилари се намираше на около 285 мили югозападно от Кабо Сан Лукас в южния край на Долна Калифорния, каза NHC.

„Според прогнозата центърът на Хилари ще се премести близо до западния бряг на Долна Калифорния полуостров през уикенда и да достигне южна Калифорния до неделя вечерта“, прогнозира той.

Предупреждение за редки случаи на Калифорния

Издадено е предупреждение за ураган за участък от бреговата ивица в Долна Калифорния от Пунта Абреойос до Кабо Сан Куинтин, и наблюдение на урагани на север оттам до Енсенада.

От другата страна на границата беше в сила наблюдение на необичайна тропическа буря от границата между Калифорния и Мексико до Пойнт Мугу в окръг Вентура, както и за остров Каталина, според NHC.

„Вероятни са колебания в интензитета през тази вечер“, прогнозира той.

„Очаква се отслабването да започне до събота, но Хилари все още ще бъде ураган, когато се приближи до западния бряг на полуостров Долна Калифорния събота вечер срещу неделя . Очаква се Хилари да отслабне до тропическа буря до късно в неделя, преди да достигне южна Калифорния," добави NHC.

Бурята донесе дъжд и вълнение в райони по югозападното тихоокеанско крайбрежие на Мексико, включително туристическия курорт Акапулко.

В Съединените щати се очакват "валежи от три до шест инча, с изолирани количества от 10 инча, в части от Южна Калифорния и Южна Невада. Ще бъдат възможни опасни за локално катастрофални наводнения", каза NHC.< p>Мейджър лийг бейзбол и Мейджър лийг сокър пренасрочиха мачовете, планирани за неделя в региона, тъй като бурята наближава.

Ураганите удрят Мексико всяка година както на тихоокеанското, така и на атлантическото крайбрежие, обикновено между май и ноември.

Въпреки че техните остатъците понякога засягат Калифорния, рядко се случва циклони да ударят американския щат с интензитет на тропическа буря.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР