Мексико екстрадира сина на краля на наркокартеля „Ел Чапо“ в САЩ

...
Мексико екстрадира в петък сина на краля на картела Синалоа
Коментари Харесай

Мексико екстрадира в петък сина на краля на картела Синалоа Хоакин "Ел Чапо" Гузман в Съединените щати, за да бъде изправен пред обвинения в наркотици, каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Овидио Гузман Лопес, известен също като „Ел Ратън“ или „Мишката“, беше обвинен по-рано тази година по обвинения за трафик на наркотици, свързани с кризата с фентанила, която измъчва Съединените щати.

Баща му беше осъден през 2019 г. за бягане смятан за най-големия синдикат за наркотици в света и излежава доживотен затвор в супермаксимален затвор в щата Колорадо.

Гарланд приветства екстрадирането като „най-новата стъпка в усилията на Министерството на правосъдието да атакува всеки аспект от операциите на картела ."

"Министерството на правосъдието ще продължи да държи отговорни отговорните за подхранването на опиоидната епидемия, която опустоши твърде много общности в цялата страна."

Белият дом също похвали екстрадицията като част от "продължаващото сътрудничество" с Мексико, знак, че администрацията на президента Джо Байдън е нетърпелива да преодолее търканията с Мексико относно усилията за борба с наркотиците.

„Благодарим на нашите мексикански колеги за тяхното партньорство в работата за защита на нашите народи от жестоки престъпници“, се казва в изявлението на Съветник по вътрешната сигурност Лиз Шерууд-Рандъл, освободен от Белия дом.

Сътрудничеството между мексиканските и американските сили за сигурност се срина миналата година, след като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор разпусна звено, което работи в тясно сътрудничество с агентите на Американската администрация за борба с наркотиците повече от четвърт век.

Мексиканският лидер обвини американски агенти в „злоупотреба“ в делата на страната му.

„Малкият Чапос“

След осъждането на Гузман няколко от синовете му, общоизвестни като "Малкия Чапос", наследил контрола над картела Синалоа, съобщиха американските власти.

Агенти по сигурността заловиха по-младия Гузман в град Кулиакан в Синалоа на 5 януари.

Операцията за залавянето на по-младия Гузман доведе до 29 смъртни случаи, включително 10 военни и 19 предполагаеми престъпници в сблъсъци и хаос, докато членовете на картела се опитваха да го освободят.

Членовете на картела запалиха превозни средства, ехо от масовите престрелки през 2019 г., когато по-младият Гузман беше задържан за кратко, но след това освободен за да избегне кръвопролитие.

По това време американските власти имаха награда от 5 милиона долара за ареста му, обвинявайки него и брат му, Хоакин Гузман Лопес, че са наблюдавали лаборатории за метамфетамин в щата Синалоа, произвеждащи около 3000 до 5000 паунда метамфетамин на месец .

„Друга информация сочи, че Овидио Гусман Лопес е поръчал убийствата на информатори, трафикант на наркотици и популярна мексиканска певица, която е отказала да пее на сватбата му,“ според уебсайт на Службата за имиграция и митнически контрол в САЩ.< p>Овидио Гузман, на 33 г., ще прекара първите си нощи в американски затвор точно когато съпругата на баща му, Ема Коронел, излиза на свобода.

Коронел, която не е майка на Гузман, беше освободена от калифорнийски дом тази седмица, след като завърши присъда за сътрудничество с Чапо Гузман в дейностите му с наркотици.

Коронел е двойно американско-мексиканско гражданство.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР