Мексиканските власти арестуваха Овидио Гузман, син на затворения наркотрафикант Хоакин

...
Мексиканските власти арестуваха Овидио Гузман, син на затворения наркотрафикант Хоакин
Коментари Харесай

След ареста на сина на Ел Чапо: Картелът Синалоа влезе в 12-часова битка с мексиканската армия

Мексиканските управляващи арестуваха Овидио Гузман, наследник на затворения наркотрафикант Хоакин " Ел Чапо “ Гузман, предава Al Jazeera .

В резултат над 250 автомобила бяха опожарени и поданици бяха отвличани от хипотетични членове на картела в град Кулиакан в провинция Синалоа в сряда вечерта и в четвъртък. Властите не оповестяват какво е провокирало насилието, само че сходни дейности от време на време се случват след арест на член на картела.

По улиците на града се организира 12-часова престрелка, в границите на която се оповестява за един умрял служител на реда и минимум 27 ранени. Въоръжени мъже затвориха минимум 20 пресечки и обстрелваха изпратените против тях вертолет, транспортен аероплан на Военновъздушни сили на Мексико, както и пътнически лайнер.

" Молим жителите на Кулиакан да не напущат домовете си заради блокадите, зародили в разнообразни елементи на града “, написа кметът на Кулиакан Хуан де Диос Гамес в Twitter.

Овидио стана значима фигура в картела Синалоа след ареста на татко му и самият той беше задържан и краткотрайно арестуван от мексиканските сили за сигурност през октомври 2019 година

В възмездие тогава въоръжени мъже започнаха да стрелят с мощни оръжия из целия град и Овидио Гузман беше освободен в тежък удар за администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

На конференция в четвъртък Лопес Обрадор призна, че има настоящи интервенции в Кулиакан, само че не даде повече детайлности.

Твърди се, че непотвърдени фрагменти в обществените медии демонстрират пукотевица през нощта в Кулиакан, в това число от хеликоптер, а летището разгласи, че ще спре интервенциите си до четвъртък вечерта. Преустановена е работата и за всички общински чиновници.

" Не напускайте дома си! “ – написаха от кметството в обществените мрежи. " Безопасността на жителите на Кулиакан е най-важна. “

Друг хипотетичен наркобос, на име Ернесто Алфредо Пинон де ла Круз и прочут като " Ел Нето “, беше погубен от управляващите в граничния град Сиудад Хуарес в четвъртък сутринта четири дни след бягство от пандиза по време на всеобщо бягство.

Най-малко 19 души, в това число личен състав на пандиза и други лишени от независимост, бяха убити, когато бронирани транспортни средства нападнаха пандиза, където Нето беше държан, в най-смъртоносната акция от този тип през последните години.

Мексиканското държавно управление се бори да се оправи с високите равнища на принуждение и забележителната власт на наркокартелите в цялата страна.

Първоначално президентът ръководеше акция, която беше сериозна към войната с опиатите и наблягаше на потреблението на обществени стратегии за намаляване на финансовата прелест на проведената престъпност, само че в този момент Лопес Обрадор е подложен на критика за възприемането на метод, който се опира на военните. Правозащитните групи станаха по-критични и насилието остава високо.

През септември, да вземем за пример, мексиканското държавно управление реши да вземе Националната армия от ръцете на цивилното управление и да я сложи под управлението на въоръжените сили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР