Мекици с мляко – изпитана рецепта, с която ще зарадвате

...
Мекици с мляко – изпитана рецепта, с която ще зарадвате
Коментари Харесай

Мекици, готови за 10 минути: Меки като памук

Мекици с мляко – изпитана рецепта, с която ще зарадвате обичаните си хора. Вкусни са и можете да ги сервирате за закуска или вечеря. Това тесто е ужасно и има период на валидност от седем дни, в случай че се съхранява в ледник.

Пригответе го, оставете го в ледник, а в случай че е належащо го извадете и изпържете толкоз мекици, колкото са ви нужни. Изобщо не поема олио.

Мекици с мляко

Необходими съставки:

500 мл мляко1 мая1 бакпулвер4 яйца1 с. л. сол200 г кисело мляко1,4 кг брашно

Начин на подготвяне:

Пресейте брашното в по-дълбока купа, прибавете яйцата, бакпулвера, киселото мляко, солта и хладкото мляко с разтворената квас.

Омесете го добре и го прехвърлете в чиста купа, авансово намазана с олио. Покрийте го с транспарантно фолио, намазано от вътрешната страна с олио (за да не полепне тестото като втаса), след което го приберете в хладилника.

Когато желаете, извадете тестото, след което с мокри или намазани с олио длани оформете мекици и ги изпържете в умерено загрято олио, от двете страни. Върнете останалото тесто в хладилника.

Рецепта 2

Необходими съставки:

4 чаши (200 мл) брашно1,5 чаши вода2 с. л. суха (разтворима) мая2 с. л. захар1 ч. л. сололио за пържене

Приготвяне:

Тестото не се замесва, а се бърка с лъжица! Можете да приготвите това тесто вечер или рано заран. Ако го приготвяте вечер, тогава използвайте студена вода, а в случай че го вършиме заран, тогава използвайте гореща вода.

Ако го вършиме вечер, в по-дълбока купа разтворете маята и захарта със студена или хладка вода, след което изчакайте 5 минути да се задейства. Добавете брашното и солта, след което продължете да бъркате с лъжица, до момента в който получите хомогенна примес.

Покрийте съда с похлупак, а в случай че нямате похлупак, покрийте го с намаслено транспарантно фолио или плик, след което го сложете в ледник. Извадете тестото на сутринта, загрейте олиото в бездънен тиган или във фритюрник.

Намажете ръцете си с олио и започнете да оформяте мекиците. Изпържете ги до златисто от двете страни.

Внимавайте да не прегорят (докато ги обърнете, може към този момент да почернеят). Извадете ги и ги подредете върху хартиена салфетка.

Вижте още: Зеленчукова пита

Ако вършиме тестото в същия ден, в дълбока купа разтворете маята и захарта с топла вода, след което изчакайте 5 минути да се задейства. Добавете брашното и солта, след което продължете да бъркате с лъжица, до момента в който съставките се комбинират и получите хомогенна примес.

Покрийте съда и оставете тестото за към 15 минути, до момента в който усили размера си. Разбъркайте още веднъж тестото, след което го покрийте и го оставете този път за към 30-40 минути, още веднъж до момента в който удвои размера си. Продължете процедурата, както е разказано нагоре.

Самото тесто би трябвало да е хлъзгаво и лепкаво, тъй че ръцете ви би трябвало да са намазани с олио.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР