Мекици с мая – това е една от най-добрите рецепти.

...
Мекици с мая – това е една от най-добрите рецепти.
Коментари Харесай

Чудни мекици с кисело мляко от хладилника: Вадите и пържите – пухкави и меки

Мекици с квас – това е една от най-хубавите предписания. Не попиват олио при пържене и са меки като памук с въздушни мехурчета в средата.

Можете да ги хапвате за закуска, вечеря или като лека следобедна закуска със сирене, само че можете да ги ядете и със сладко или захар.

Необходими съставки:

500 мл мляко 1 кубче прясна квас 1 пакетче бакпулвер 4 яйца 1 с. л. сол (или на вкус) 200 г кисело мляко 1,4 кг брашно

Приготвяне:

От това количество излиза доста тесто, което можете да съхранявате в ледник до седем дни и да изваждате от тестото при потребност. Но, в случай че смятате, че е доста, намалете надлежно съставките.

Всички съставки би трябвало да са със стайна температура, като това важи изключително за яйцата, млякото и киселото мляко, които нормално се изваждат от хладилника директно преди приготвянето на рецептата.

Затова извадете яйцата и киселото мляко от хладилника в точния момент, с цел да са на стайна температура. Загрейте малко млякото, с цел да е хладко/топло, след което разтворете маята в него с една чаена лъжичка захар.

Оставете за 10 минути на топло без течение. Ако употребявате суха квас, ви трябват 2 пакетчета. Сложете по-голямата част от брашното, яйцата, киселото мляко, солта и маята в огромна купа.

Разбъркайте добре с лъжица, до момента в който съставките се комбинират и брашното поеме течността. След това омесете тестото на ръка и прибавете останалото брашно. Трябва да получите приблизително меко тесто.

Прехвърлете тестото в намаслена форма. Покрийте със стреч фолио, което би трябвало да намажете от вътрешната страна, с цел да не залепне тестото по него.

Вижте още: Баница с подготвени кори

Така приготвеното тесто може да престои в ледник до 7 дни.

Изсипете към пръст олио в тигана и изпържете мекиците. Останалото тесто се връща в хладилника.

Можете да употребявате тестото след няколко часа, за предпочитане на идващия ден.

Това са най-вкусните и въздушни мекици с квас.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР