Мека като памук, топи се в устата и мирише неустоимо

...
Мека като памук, топи се в устата и мирише неустоимо
Коментари Харесай

Плетена питка с прясно мляко

Мека като памук, топи се в устата и мирише неустоимо - такава ли е и вашата питка?

Необходими Продукти

За тестото


● прясно мляко - 200 мл
● яйца - 2 бр.
● кисело мляко - 2 с.л.
● олио - 2 с.л.
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 с.л.
● квас - 1/2 кубче
● брашно - малко повече от 500 г

за намазване


● масло - меко
● жълтъци - 1 бр.

Начин на подготвяне

В топла вода се разтваря маята, захарта, солта и 1-2 с.л. брашно и оставяме да шупне. С миксер разбъркваме прясното мляко, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата квас. След това прибавяме последователно брашното. Замесва се приблизително меко тесто, което се оставя да почине към 10-15 мин.

Тестото разделяме на 4 равни елементи, които оформяме на топки. Всяко топче се разточва (ширина към 24 см). Намазва се с меко масло. Отгоре се поставя другото топче, разточено със същата широчина, намазва се и по този начин се действа и с другите две, като това от горната страна не се намазва.

В средата се поставя една дребна чаша за ракия (ориентировъчно демонстрира до каква степен да се реже). Реже се на 8 елементи, а всяка част разрязваме на три елементи и сплитаме. По същия метод вършим и с останалите части. След това с нож разрязваме до дъно и по този метод отделяме 8 елементи.

Нареждаме ги едно до друго в подобаващ съд, който е намазан с масло. Оставяме да втаса и по-късно намазваме с жълтък. Печен в авансово загрята фурна на 170 градуса до златисто.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР