Международно състезание със соколи “Небесни бойци се проведе край Историческия

...
Международно състезание със соколи “Небесни бойци се проведе край Историческия
Коментари Харесай

Състезание със соколи “Небесни бойци” се проведе в с. Неофит Рилски

Международно съревнование със соколи “Небесни бойци ” се организира край Историческия парк в с. Неофит Рилски, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.


Участваха подготвени соколи със своите стопани от разнообразни краища на страната и от Румъния, които демонстрираха на многочислената аудитория уменията на хищните птици – да летят бързо и да пикират върху примамката. Уменията се оценяваха по строги критерии, като техника на осъществяване и акуратност на офанзивата.

Събитието беше подкрепено от Българската и Румънската асоциации по соколарство. Председателят на журито Ставрос Анастасиу, който управлява Гръцката асоциация по соколарство, поздрави участниците за зрелищното зрелище и подсети, че това антично изкуство влиза в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, което значи на първо място грижа за запазване на красивите птици.


Присъстваха и представители на най-старата природозащитна организация у нас – “Зелени Балкани “. Там се създава стратегия „ Живот за сокола “, която цели да подкрепи възобновяване на популацията у нас. На финала на събитието гостите разгледаха галерия с птиците-участници и с ловни кучета, а децата научиха любопитни обстоятелства и можеха да се снимат с животните. Като да вземем за пример – че най-бързата птица в света е соколът-скитник, който може да развие до 380 км/час, или че за разлика от соколите, совите са безусловно безшумни в своя полет си.

Организаторите от „ Исторически парк “ се надяват посредством сходни събития да привлекат туристи, както и да концентрират интереса на младежите да научат повече за природата и нейните диви жители. В парка работят аниматори и обучители на соколи, които когато и да е на годината могат да опишат на гостите повече за тези „ властелини на въздуха “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР