Международно проучване установи, че интензивните горещини, които обхващат света този

...
Международно проучване установи, че интензивните горещини, които обхващат света този
Коментари Харесай

Жегите, регистрирани този месец, са вероятно са най-горещите на Земята от около 120 хил. години

Международно изследване откри, че интензивните горещини, които обгръщат света този месец, се дължат на изменението на климата, заяви Евронюз.

Новото изследване на World Weather Attribution (WWA), изследователска група, формирана от интернационалните климатолози, откри, че смъртоносните горещини в американския Югозапад и Южна Европа не биха могли да се случат без продължаващото струпване на затоплящи се газове във въздуха.

Тези извънредно мощни горещини стават все по-чести, се споделя в изследването от през днешния ден. Същото проучване открива, че увеличението на задържащите топлината газове, основно от изгарянето на въглища, петрол и природен газ, е причина за друга гореща вълна – тази в Китай – 50 пъти по-вероятна с капацитет да се появява на всеки към пет години.

Тежката атмосфера, затоплена от въглеродния диоксид и други газове, също по този начин е направила европейската гореща вълна с 2,5 градуса по Целзий по-топла, тази в Съединените щати и Мексико – с 2 градуса по Целзий по-топла, а тази в Китай – с 1 градус по Целзий по-топла, открива изследването.

Няколко климатолози, употребяващи пръстените на дърветата и други заместители на температурните записи, настояват, че горещините през този месец евентуално са най-горещите на Земята от към 120 000 години насам, което е елементарно да се дефинира като най-горещата температура в човешката цивилизация.

„ Ако нямаше климатични промени, такова събитие съвсем в никакъв случай нямаше да се случи “, споделя водещият създател на проучването Мариам Закария, климатолог от Имперския лицей в Лондон. Тя назовава горещите талази в Европа и Северна Америка „ на практика невъзможни “ без увеличението на топлината от средата на XIX век. Статистически видяно, тази в Китай би могла да се случи и без световното стопляне.

От появяването на горенето в индустрията светът се е затоплил с 1,2 градуса по Целзий, тъй че „ те не са необичайност в днешния климат и ролята на климатичните промени е безусловно безапелационна “, споделя климатологът от Имперския лицей Фридерике Ото, която управлява екипа от интернационалните учени доброволци в World Weather Attribution, които вършат тези изследвания.

Особено интензивните горещини, които в този момент изпепеляват Тексас, Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Невада, Баха Калифорния, Сонора, Чихуахуа и Коауила, евентуално се случват един път на 15 години при настоящия климат, се споделя в изследването.

Ако се затопли с още няколко десети от градуса, горещините от този месец ще станат още по-чести, сподели Ото. Във Финикс имаше рекордните 25 следващи дни с температури от 43,3 градуса по Целзий или по-високи и повече от седмица, в която нощната температура не падаше под 32,2 градуса по Целзий.

Според изследването горещините в Испания, Италия, Гърция и някои балкански страни евентуално ще се повтарят всяко десетилетие при настоящия климат.

„ В Съединените щати е ясно, че целият южен пояс ще бъде очевидец на най-лошото от все по-засилващите се горещини и това лято би трябвало да се смята за сериозен сигнален сигнал “, сподели деканът по околна среда на Мичиганския университет Джонатан Овърпек.

При горещите талази „ най-важното е, че те убиват хора и изключително нараняват и унищожават живота и поминъка на най-уязвимите “, сподели Ото.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР