Международният видеоканал RUPTLT предава от граничния пункт Кастаниес между Турция

...
Международният видеоканал RUPTLT предава от граничния пункт Кастаниес между Турция
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Мигрантският натиск по гръцко-турската граница се засилва

Международният видеоканал RUPTLT предава от граничния пункт Кастаниес сред Турция и Гърция. Достъпът на медии до пункта е стеснен, публицистите виждат какво се случва само през портала. 
 

Отново има напрежение на граничния пункт Кастаниес сред Гърция и Турция, предава БНР. Затишието е било  нарушено към 8:45 часа, когато рейс с храни и помощи за мигрантите е минал  през портала на пункта, с цел да донесе артикули за струпалите се хора. След това е почнала пукотевица и блъсканица. 
Гръцките гранични сили стрелят със шокови гранати и сълзотворен газ, с цел да отхвърлен мигрантите, пишат публицисти в Twitter. 
 

According to authorities #migrants set the border fence between Greece and Turkey on fire. Military says rapid shots were no live rounds but tear gas. pic.twitter.com/yvVcLcCFqs
— Max Zander (@The_Max_Zander) March 4, 2020
В небето над пункта се вижда гъст пушек, по всяка възможност има потърпевши и ранени, оповестява и делегат на БНР от мястото. Около 5 камиона с гръцки военни са влезнали в пункта сред 9 и 10 часа. Силите на реда употребяват и водни струи против мигрантите, подредени в плътни редици по мрежата. 

Happening at the #kastanies border crossing right now. Greek security forces are firing tear gas across the border line at #migrants. Shots being fired. We can hear sirens and people screaming.

Earlier tear gas is said to have been shot at the Greek side by Turkish forces. pic.twitter.com/FgOR091iRt
— Max Zander (@The_Max_Zander) March 4, 2020
 
Според гръцките медии мигрантите са създали следващ опит да преминат граничния пункт и са отблъснати със сълзотворен газ.
Опитите обаче да преминат в гръцката област Еврос не престават. От граничния пункт Кастаниес натискът се ускорява и по река Марица. 
В защитата на островите в Егейско море вземат участие и европейски сили. 
По решение на държавното управление пристигналите чужденци на островите нямат право на бежански статут и ще се репатрират. На Лесбос и Хиос пътищата остават блокирани от локални поданици и мигрантите се настаняват на  кораби до връщането им. Основните опозиционни партии поддържаха премиера Кириакос Мицотакис в решението за затваряне на границите против незаконно прекосяване.
Жителите на гръцките острови са блокирали пътищата. Властите настаняват майките с деца на кораби.
Местни риболовци, които чудесно познават вероятните места за прекосяване, непринудено дежурят с полицията и армията.
Днес в Кастаниес идва архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос, с цел да овладее напрежението и да не се доближи до конфликти на религиозна основа сред мигранти и гърци.
Много от мигрантите пък се трансферират от Еврос към турските острови в Егейско море, оповестяват гръцките медии.
В защита на морската граница са включени военни кораби, гранична полиция и частите на европейската организация " Фронтекс ".
По публични данни досега единствено през вчерашния ден гръцките сили са предотвратили 1500 опита за незаконно прекосяване на границата. 302 души са задържани, множеството от тях са от Афганистан и Пакистан.
Общо от събота до през днешния ден има над 26 500 незаконни опита за влизане на гръцка територия и 218 задържани.
Вчера ръководителят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен, разгласи че ще бъдат отпуснати близо 700 млн. евро на Гърция с ескалиралата миграция и обстановката по границата.
Ще бъдат изпратени спомагателни сили на “Фронтекс “ и съоръжение.
Кореспондентът на БНР в Турция оповестява за скупчване на мигранти и на към час път от Одрин. Турската полиция ги насочва по течението на Марица, на юг от града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР