Международният валутен фонд призова вчера САЩ да повишат данъците, за

...
Международният валутен фонд призова вчера САЩ да повишат данъците, за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга

Международният валутен фонд прикани през вчерашния ден Съединени американски щати да покачат налозите, с цел да лимитират възходящите равнища на дълга, като в същото време приветства " постоянния и динамичен " напредък на най-голямата стопанска система в света и напредъка в управлението на инфлацията, предадоха Ройтерс и ДПА.

В заключителното си изказване за годишния обзор на икономическите политики на Съединени американски щати председателката на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че високите дефицити и дълг " основават възходящ риск за американската и международната стопанска система, като евентуално могат да доведат до по-високи разноски за фискално финансиране и до възходящ риск за плавното разсрочване на падежните отговорности ".

В изказването си МВФ леко намали прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2024 година до 2,6% от прогнозата за 2,7%, съдържаща се в международните стопански вероятности на световния заемодател, оповестени през април.

Въпреки това прогнозата на МВФ за инфлацията в Съединени американски щати е малко по-оптимистична от личната прогноза на Федералния запас, частично тъй като взривът на потребителските разноски в страната след пандемията може би затихва, означи Георгиева пред медиите

Тя добави, че траекторията на инфлацията в Съединени американски щати дава убеденост на МВФ, че инфлацията ще се върне към поставената от Федералния запас цел от 2% през 2025 година, - което е по-рано от личната прогноза на Федералния запас, предвиждаща това да се случи едвам през 2026 година

Централните банки покачват лихвените проценти, с цел да лимитират търсенето, припомня ДПА. За Федералния запас на Съединени американски щати битката с високите потребителски цени е въпрос на баланс, Ако лихвените проценти са прекомерно високи, съществува риск от криза.

Икономиката на Съединени американски щати обаче остава изненадващо мощна макар високите лихвени проценти.

Вчера МВФ акцентира, че американската стопанска система е " удивително мощна " и показва здравословен стопански напредък. 

" Съединени американски щати са единствената стопанска система от Г-20, чието ниво на Брутният вътрешен продукт в този момент надвишава нивото отпреди пандемията. Това е добре за Съединени американски щати и е добре за международната стопанска система ", акцентира Георгиева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР