Общинският съвет на Пловдив разглежда предложение за инвестиция на КОЦ

...
</TD
>Общинският съвет на Пловдив разглежда предложение за инвестиция на КОЦ
Коментари Харесай

КОЦ - Пловдив купува нов модерен томограф? Строи и нова сграда

Общинският съвет на Пловдив преглежда предложение за инвестиция на КОЦ - Пловдив в размер 8,3 млн. лв., разбра Plovdiv24.bg . В комисиите в общинския съвет е импортирано предложение от страна на заместник-кмета по опазване на здравето след получено писмо от шефа на здравното заведение доцент доктор Тихомир Дерменджиев.

През 2018г., като част от капиталовата стратегия е утвърдено от Общински съвет-Пловдив закупуването на Хибридна SPECT-СТ система, комбинираща гама камара с два детектора и 16-срезов компютърен томограф, със период на осъществяване на програмата до пет години. 

Лечебното заведение разполага с очакван терен за построяването на нова постройка със звено по Нуклеарна медицина. Одобрен е механически капиталов план и е издадено позволение за градеж №269/16.10.2019г. за обект " Отделение по ядрена медицина със СПЕКТ/КА В КОЦ-Пловдив База ІІ ".

Впоследствие обаче след диалози на шефа на лечебното заведение със експертите се оказва, че въпросната система е остаряла и не дава отговор на потребностите на КОЦ - Пловдив, а разноските за нея са нецелесъобразни. 

Според текста на предлагането КОЦ - Пловдив има позволение за осъществяване на здравна активност по ядрена медицина, като за задачата има и двама експерти. Необходимо е обаче закупуване на нова система за позитронно-емисионна томография (ПЕТ/КТ), която да служи при лекуването на онкоболни - при тяхната диагностиката, установяване стадиите на болестта, както  и следенето на резултата от лекуването.

След направени пазарни съвещания излиза наяве, че са нужни 8 311 899,6 лв. с Данък добавена стойност за доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранция на системата. Въз основа на подписан контракт на КОЦ - Пловдив с “Банка ДСК " и “Регионален фонд за градско развиване " АД има изпратена индикативна оферта за финансов заем. 

Управителят доктор Дерменджиев е дал и едногодишна планирана информация за възвръщаемост на инвестицията, съгласно която лечебното заведения няма да има усложнения при обслужване на заема.

Планираната дата за разкриване на новата постройка за ядрена медицина е в първото тримесечие на 2026 година.

Очаква се на сесия на общинския съвет да се вземе дефинитивно решение за сериозната инвестиция и възможното закупуване на новата съвременна инсталация.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР