Първата група от двадесет пожарникари от българския Модул за наземно

...
Първата група от двадесет пожарникари от българския Модул за наземно
Коментари Харесай

България изпраща екип от огнеборци в Гърция

П ървата група от двадесет пожарникари от българския „ Модул за наземно гасене на горски пожари с потребление на транспортни средства “ отпътува през днешния ден за Гърция , с цел да оказва помощ в битката с горските пожари в южната ни съседка. Модулът бе изпратен от Благоевград от шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Александър Джартов. 

За трета поредна година участваме в самодейността на Европейската комисия за авансово разполагане на екипи в страни, които са изложени на по-висок риск от горски и полски пожари, сподели пред публицисти гл. комисар Джартов. Той уточни, че българският екип ще бъде ситуиран на летището в Солун, а първата група ще остане в Гърция доникъде на идващия месец, когато ще бъде направена ротация с други 20 чиновници. 

Към момента изпращането на модула има по-скоро предпазен темперамент, макар че в Гърция относително рано започнаха пожарите, означи гл. комисар Джартов. Модулът включва пожарникари от дирекциите в Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Добрич, от Столичната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. В модула има и двама представители на Столична община, като за първи път вършим това взаимоотношение дружно, от гледна точна на изпращане на наш модул в чужбина структуриран по този метод, сподели още шефът на Групово дело ПБЗН. Екипите отпътуват и с техника – два пожарни автомобила и пикап, който е получен предходната година, финансиран със средства от Европейската комисия и предопределен за модула за гасене на горски пожари, уточни гл. комисар Джартов.

Във връзка с оценката на работата на българския модул в Гърция, шефът на ГДПБЗН означи, че тя постоянно е доста висока. Предвид това, че при пожара предходната година, най-големият пожар в Европа, нашите момчета работиха дружно с гръцките сътрудници, което в действителност е тяхната оценка за това, че имат доверие на нашите чиновници, че могат да работят с тях на място там, където е най-трудно и най-опасно, уточни гл. комисар Александър Джартов по отношение на присъединяване на български екипи в гасенето на пожара край Александруполис. 

За насъбрания опит и работата на българския модул инспекторът в Четвърта РСПБЗН Николай Маринов, който за четвърти път отпътува с модула в Гърция, описа, че през предходната година българските пожарникари са се справили с доста катастрофи. При второто предислоциране, когато беше огромният пожар в региона на Александруполис, имаше много селища, които трябваше да евакуираме, имаше хора, които бяха застрашени, техните домове също, и мисля, че се справихме чудесно и показахме много положителни качества на българската пожарна, сподели контрольор Маринов.

В екипа се включват и пожарникари, за които това е първа задача в южната ни съседка. Сред тях е и началникът на група „ Пожарогасителна и избавителна активност “ в РДБПЗН – Добрич, ст. контрольор Калоян Младенов. Пред публицисти той сподели, че първата цел е да опознаят разпоредбите въз основата, в която ще бъдат, както и съответните задания. Ситуацията там не е по никакъв начин приятна, има прекомерно доста горещини, пожари, поради което ние отиваме да помогнем на сътрудниците от Гърция, и най-важното - да представим България по отговарящ метод, уточни ст. контрольор Младенов. 

За първи път тази година в модула се включват и чиновници на Столичната община. Нашите чиновници са в две групи – в първата са двама, в идната ще отидат още двама, те ще работят в екип дружно с нашите горски пожарникари, сподели пред публицисти шефът на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Следствен отдел към окръжна прокуратура Красимир Димитров. Вече е извършен курс на чиновниците на дирекцията от ГДПБЗН. Те са минали и разнообразни курсове, спасители са по специалност, готови са с техника и в този момент ще влязат дружно с екипите, с цел да изпълним тази задача, това, което вършат пожарникарите, това ще вършат и нашите чиновници, уточни Димитров. 

Вижте повече в нашата изложба: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР